Kitesurf strandguide

Här är en presentation av våra bästa spots för kitesurf och de stränder där vi håller våra kitekurser.

Strandguide kitesurf i stockholm

I Stockholm finns det många bra stränder som lämpar sig för kitesurfing. Här är de vanligaste stränderna där vi kitesurfar och håller våra kitekurser.

Det är vindens riktning som avgör vilken strand du väljer att kitesurfa på. När du går kitekurs hos oss får du lära dig hur du väljer kitestrand och börja lära känna de lokala stränderna i Stockholm. Det är otroligt värdefullt.

Gå gärna med i Stockholms största kiteforum, lär känna andra kitesurfare, samåkning, tips, uppdateringar och nyheter.

Dalarö SSV, SV, VSV

Kiteurs Dalarö. Elever med brädor.

Långgrund sandbotten och bra för nybörjare. På helger och bra vindprognos kan bli lite trångt. Ligger ca 40 min söder om Stockholm.

Bästa vindriktning är sydligt och sydväst

Välj att parkera vid schweizerbadet och sedan gå över bron till surfcenter och kitezon. Avgiftsbelagd parkering året runt.

Här finns KBC Surfcenter med kitekurser, uthyrning, demo, omklädnings, SUP och BBQ.

Vi håller kitekurser, demo, coaching på Dalarö alla dagar, men flyttar till andra stränder om det finns risk för trängsel.

Prognos för Dalarö
Parkering Schweizerbadet
Parkering Askfatshamnen
Facebooksida Surfcentret

Restriktion:

1 juni – 31 augusti får du enbart surfa på den avsedda kitezonen, framför Surfcentret. Respektera avgränsningen, linan som hänger. Riggning sker endast vänster sida.

Gålö NO, ONO, O

Gålö kitebeach

Långgrunt och bra för nybörjare. Stor gräsmatta att rigga utan slitage. En av de bästa nybörjarstränderna i Stockholm. Ligger ca 40 min söder om Stockholm.

Gålö kitebeach funkar bäst på nordost

Avgiftsbelagt parkering, stor gräsmatta för riggning och långgrund sandbotten.

På Gålö håller vi kitekurser när det blåser NO.

Prognos för Gålö
Parkering Gålö
Facebooksida

Restriktion:

15 juni – 30 augusti får du enbart surfa på den avsedda kitezonen, norra delen av stranden. När du surfar måste du hålla dig upwind om de utlagda bojarna.

Torö S, SV, V, NV

Kitestrand Torö

Örudden och Kärringviken två klassiska spots ca 1 timme söder om Stockholm. Örudden bäst på S – VSV men ger cross offshore då.

Kärringviken inne i bukten funkar på NV och mer safe, relativt långgrunt. Parkering finns, beträd ej privat mark. Sten, grus och gräs att rigga på. Snäva launchytor men jämna vindar. Vindmätaren på Landsort kan ge en en bra indikation, men visar ofta lite mer än det blåser på Torö.

Torö, örudden

Prognos Torö
Strand, rigga här Örudden
Parkering med toalettFacebooksida örudden

Torö, Kärringviken

Parkering Kärringviken
Strand, rigga här Kärringvik
Facebooksida Kärringviken

Restriktion:

Inga restriktioner. Visa hänsyn, beträd ej privat mark.

Studsvik NO, O, SO

Studsvik kitebeach

Största och bästa kitestranden för nybörjare och erfarna och funkar bäst på ostliga vindar.

Långgrund sandbotten och mycket bra för nybörjare.  Ca 1,2 tim söder om Stockholm, 10 min norr om Nyköping.

Studsvik kitebeach funkar bäst på NO-O-SO

Gratis parkering, finkornig sandstrand och långgrund sandbotten.

Prognosen för Studsvik
Parkering Studsvik Kite
Kitebeach Studsvik, rigga här
Facebooksida

Restriktion:

Kitebeachen ligger på Byggningen badplats i Sörmland. Inga officiella restriktioner, men du ska visa STOR respekt och hänsyn för badgäster. Rigga inte nära badgäster, gå ut till höger och surfa inte nära badgäster eller rakt ut från badstranden.

Brandalsund S – V

Fin strand på sydliga vindar, i Järna, nära Södertälje. Det är en badstrand på sommaren och då kan du inte surfa här.

Relativt bred strand och långgrund sandbotten ca 50 meter ut, ofta lite byigt

Gratis parkering, gräsmatta för riggning och relativt långgrund sandbotten.

På Brandalsund surfar du bäst i sydliga och västliga vindar

Prognosen Brandalsund
Parkering Brandalsund
Kitestrand, rigga här

Restriktion:

Badplats på sommaren. Surfa inte om det är badgäster eller mycket folk på stranden.

Näsby Park O, OSO, SO

Bra strand på sydostliga vindar, i Täby, nära Stockholm. Det är en badstrand på sommaren och då kan du inte surfa här.

Relativt bred strand och långgrund sandbotten ca 30 meter ut

Gratis parkering, gräsmatta för riggning och relativt långgrund sandbotten.

På Näsby park surfar du bäst i SO vindar

Prognosen Näsby
Parkering Näsby
Kitestrand Näsby

Restriktion:

Badplats på sommaren. Surfa inte om det är badgäster eller mycket folk på stranden.

Morga hage S, SV, V

Fin, långgrund strand, med kohage och gräsmatta där du riggar. Ligger östra Ekoln strax söder om Uppsala.

Se upp för kossorna och vissa delar av botten med musslor (ha skor)

Parkering, och en rätt bra bit att gå för att komma ner till kohagen (högra hagen)

Här surfar du bäst i V – SV

Vinden i realtid
Vägbeskrivning

Restriktion:

Inga direkta restriktioner på sommaren. Var försiktig med korna.

Sandarna, Ingarö

Ca 40 min syd-öst om Stockholm. Om det blåser sydligt och Dalarö är crowded kan man åka hit.

Ingarö kitebeach funkar bäst på O-SO-S vindriktning. Här finns stor parkering. Mindre sandstrand för riggning och långgrund sandbotten för nybörjare. På Ingarö har vi sällan kitekurser eftersom det är rätt så trångt och mycket badare på sommaren.

Vinden i realtid
Vägbeskrivning

Restriktion:

Mellan 15 juni – 15 aug kitesurfar du med försiktighet eftersom det är mycket badgäster här.

Sandön/ Sandhamn

Ta waxholm/cinderella båtarna ut till Sandhamn. Större delen av öns kuststräcka är sandstrand. Det finns två main spots dock. Antingen Troville eller Sandstranden på sydsidan. Båda funkar på V-SV-S-SO. Sen kan man njuta av dyr men trevlig aftersurf i skärgårdens egna Stureplan.

Vinden i realtid
Vägbeskrivning Troville

Restriktion:

Undvik badgäster på sommaren.

Lär dig kitesurfa

Kiteboardcenter i Stockholm är en av Sveriges största och mest erfarna kiteskolor. Med över 290 utbildningsdagar per år, landets högst utbildade IKO instruktörer och en enormt bra kunskap om lokala stränder och vindar så är det en garanti för att du får en mycket bra start för din kitesurfing.

Vi har hållit IKO certifierade kitekurser sedan 2004 och känner till stränder som ingen annan vet. När du går kitekurs hos oss blir du en del av gemenskapen och vi delar med oss av vilka ställen du kan åka till och surfa. Du kan boka kitekurs varje dag, måndag-söndag mellan april – november.

Läs mer om våra kitekurser och boka din kitekurs

Välkommen till gemenskapen i Stockholm, gå med i KBC Club och ta del av riktigt bra förmåner, erbjudanden, VIP inbjudningar i butiken, medlemsresor och mycket annat. Gå med i forumet för kitesurfare i Stockholm

Kitesurfa säkert – strandcheck

När du kommer till en ny strand eller hittar en strand som verkar lämplig för kitesurfing ska du göra en strandcheck och riskanalys. Ställ frågor till dig själv och gör bedömningen utifrån sunt förnuft. Här är vår checklista.

 • Lokala restriktioner

  Innan du ger dig ut, riggar och kör järnet på vattnet ska du ta reda på om det finns lokala föreskrifter eller restriktioner för stranden du ska till. Är det en badstrand, finns det datum med förbud för surf, är det privat mark, fridlyst område, natur- eller fågelskyddsområde och liknande.

  Har du hittat en plats på google-maps som ser helt fantastiskt ut, men är privat mark, så kan det faktiskt fungera att åka och besöka ägaren, berätta om din sport och fråga om du kan få tillgång till stranden.

 • Vindens riktning

  Offshore vind 
  Du måste vara väldigt försiktig när du kitesurfar i offshore vind / frånlandsvind. Om du får problem, skadar dig eller tappar kontroll kommer du driva med vinden ut på djupare vatten det kommer bli svårare att komma tillbaka till stranden. En offshore vind kommer från landet till vattnet, landskapet runt omkring som berg och skogar skapar hinder för vinden. Det i sin tur leder till att vinden blir byig och får en oregelbunden kontinuitet. Variationer i vindkraften kan göra det svårare att kontrollera kiten. Om du kitesurfar i en offshore vind se till att ha räddningsbåt tillhands och att du är säker på din selfrescue.

  Onshore vind 
  Onshore vind är vinden som blåser från vattnet till stranden. Onshore vind är säker för alla kite:are. Får du problem ute i vattnet kommer denna typ av vind i slutändan ta dig tillbaka till stranden. Däremot är det viktig att ha en onshore vind i åtanke när du ska launcha din kite. Vinden kommer pusha dig mot stranden och en dålig vattenstart kan orsaka skada.

  Side onshore vind

  Den bästa vindriktningen för kitesurfing är side onshore. En side onshore vind träffar stranden snett utifrån. Se bild på de olika vindriktningar. En side onshore vind är också säker för launching.
 • Stranden och omgivningen

  Det mest optimala är att vara på en stor, bred och lång sandstrand utan badgäster, bänkar, skyltar, staket, träd, snäckskal, vassa stenar eller glassplitter.

  Bästa stället att rigga upp kiten på är gräs. Det sliter minst på utrustningen. Fin sand går också bra, men ju grövre eller stenigare stranden är desto större risk finns att kiten punkteras, får stickhål eller revor.

  Du behöver en del utrymme för att rigga, starta och landa kiten. Mellan bommen och själva kiten är avståndet ungefär 25 meter. Så önskvärt är att ha dubbelt så stor fri yta. Men det är inte nödvändigt. Se åtminstone till att linor och kite inte fastnar i träd, bänkar, bilar, skyltar eller andra människor när vi startar och landar.

 • Stranden och botten

  Det är viktigt att känna till hur strandens botten är. Långgrund sandbotten med stort utrymme runtomkring dig är att föredra. Då blir allt säkrare och tryggare. Det är skönt att bottna och blir enklare att återstarta kiten om du kraschar den i vattnet.

  Att botten är fri från stenar, rev, snäckskal är skönt, då slipper vi göra oss illa eller skära upp fötterna. Brädan mår också bättre av att inte köra på stenar som inte syns från ytan.

 • Checklista för en bra kitestrand

  1. Inga eller få restriktioner, ej fågelskyddsområde eller privat mark

  2. Med bestämd vindriktning, blir det en säker onshore / side onshore / sideshore?

  3. Har stranden långgrund sandbotten?

  4. Är det fritt från badgäster, hundar, stängsel, elledningar, bänkar, skyltar?

  4. Nu borde du ha svaret på vart du ska åka för att kitesurfa!

  Hjälpmedel:

  2. Här finns en extern strandguide för hela Sverige (länk kommer 🙂

  3. Klicka rutan för ”långgrunt”

  3. Klicka i rutan för aktuell vindriktning

  4. Nu borde du ha mängder av förslag på kitesurfbara stränder i hela Sverige!