Väjningsregler

För att utöva kitesurfing på ett säkert sätt behöver vi känna till vilka väjningsregler som gäller på vattnet och kitezonen. Här är en bra sammanfattning av de vanligaste reglerna du behöver känna till. Förutom detta så gäller sunt förnuft och att alltid försöka undvika olyckor eller hamna i riskfyllda situationer.

I VATTNET

  • Försök hålla dubbla linlängders avstånd från andra stillastående kitesurfare.
  • Håll kiten lågt när du går ut och in i kitezonen på vattnet.
  • Gå i kitezonen längs sidorna

 

PÅ STRANDEN

Den kitesurfare som har startat sin kite och är på väg ut på vattnet har företräde framför kitesurfare som ska komma in och landa. Det är ibland byig / turbulent vind på land och det är högre risker med att ha kite i luften på land än på vattnet. Därför har utgående kitesurfare företräde. 

Rule-1-kiteboarding-rights-of-way


MÖTE / KOLLISIONSKURS

När två kitesurfare möts och ligger på samma vindfönsterkant: Den som åker styrbord (vind i höger öra, kiten flyger mellan 12 – 15, dvs i högra delen av vindfönstret) har företräde. Håll kiten i 45 grader eller högre. Den kitesurfare som åker babord (vind i vänster öra, flyger kiten mellan 9 – 12 dvs vänstra delen av vindfönstret) väjer. Håll kiten lågt, lägre en 45 grader och passera downwind. Den här regeln gäller alla vattensportsaktiviteter.

Rule-2-kiteboarding-rights-of-way


MÖTE UPWIND / DOWNWIND

När två kitesurfare möts men inte ligger på samma vindfönsterkant, men passerar i varandras vindfönster: Den som ligger högre upp i vind (upwind) har företräde, även om det skulle innebära att man surfar åt vänster (vind i vänster öra, flyger kiten mellan 9 – 12 dvs vänstra delen av vindfönstret). 

Högre upp i vind (upwind) håller kiten högt. Lägre ner i vind (downwind) håller kiten lågt

 

GENERELLT UPWIND / DOWNWIND

Kitesurfare som surfar åt samma håll fast på olika nivåer upwind och downwind. Den som ligger högre upp i vind har ”global vision” och har väjningsplikt framför den som surfar åt samma håll lägre i vind

Ligger du högre upp i vind håller du kiten högt

 

UPPHINNANDE / OMKÖRNING

Kitesurfare som åker fortare i samma riktning som en annan kitesurfare (hinner ifatt),  ska väja för den långsammare kitesurfaren.  Den kitesurfare som åker fortare / hinner ifatt har har olika val:

  1. Sakta in
  2. Vända
  3. Åka downwind i samma riktning (gäller alla)
  4. Åker upwind (enbart avancerade åkare)

Rule-3-kiteboarding-rights-of-way


 

VÅGOR

Den kitesurfare som surfar på vågor har företräde framför andra kitesurfare downwind, eller som hoppar. 

Notera – Den kitesurfare som surfar vågor har väjningsplikt framför kitesurfare som har startat sin kite och är på väg ut i vattnet (regel nummer 1 ovan)

Rule-4-kiteboarding-rights-of-way


HOPP / TRICK

Den kitesurfare som hoppar eller gör trick måste alltid ha en säkerhetszon på minst 50 meter downwind för att landa på ett säkert sätt utan att riskera kollisioner med andra.


RESPEKTERA OCH VÄJ FÖR ANDRA 

Kitesurfare väjer alltid för alla andra på stranden och för badgäster.

 

Rule-5-kiteboarding-rights-of-way