Recension: 2016 Best Roca

2016 Best Roca review – en recension av Kiteboardcenter.se
Storlekar: 4, 5, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 17 m2

Storlekar testade: 8, 9, 12, 14 m2

roca2016

Summering 

Best Roca är en mycket lätthanterlig allround kite med massor av prestanda. Rocan har har ett balanserat, fint bottendrag, ren och fin aerodynamisk karaktär och en imponerande explosivitet som ger rejält lyft och tryck i hoppen. Den är stabil, enkel och smidig att flyga även i de stökigaste vindarna, utmärkt relaunch och minimalt backstall. Standard med turbo-inflate och 100% flag-out safety känns tryggt. Bomtrycket är lätt till medium, mycket bra depower och ett riktigt brett vindregister. Bottendraget gör att du kan välja en storlek mindre än normalt.

Karaktär – stabil, lättkörd och explosiv

Grundkaraktären i Best Roca är en mix emellan föregångaren Kahoona och flaggskeppet TS. Lägg på en ordentlig dos raketbränsle och allt det roliga som kommer med en medium-hög AR kite. Där har du Roca. Den är byggd på en helt ny plattform vilket gör den väldigt attraktiv och spännande. Kraftfördelningen är mer jämn och linjär jämfört med Kahoona och bottendraget / bomtrycktet är lite högre jämfört med TS. Det gör att din åkning blir mjuk och skön även i byig vind, samtidigt gör bottendraget att du lätt kan välja en storlek mindre än normalt.

Karaktären och balansen i kiten gör den tillgänglig och bra för den mindre erfarna kitesurfaren då den är rolig, lätt att hantera samt att dess förlåtande karaktär ger dig självförtroende att pressa den mer och mer utifrån att din erfarenhetsnivå höjs. För den mer erfarne kitesurfaren som gillar att köra mer aggressivt är den med hela vägen och levererar pålitlig prestanda. Det går att köra fort, kroka ur, njuta av långa svävande transitions eller hoppa högt 

Roca har brett windrange och riktigt bra linjär depower, vilket gör att den går att flyga smidig i luften utan att kännas ryckig och stötig. 

Bomtryck och styrning

Bomtrycket är balanserat lågt till medium. Detta innebär att motståndet i bommen är precis så mycket så att du känner hela tiden vart kiten är, och klarar långa roliga surfsessions utan att bli trött i armarna. Bomtrycket är dessutom ställbart genom en enkel inställning på vingspetsarna. Styrning och svänghastighet är bra. Fabriksinställningen ger mjuk och följsam svänghastighet. Vill du ha den snabbare och mer direkt responsiv ställer du enkelt om infästningspunkterna på vingspetsarna och trimmar pigtailsen. Feedbacken i bommen på Rocan gör att du hela tiden har en känsla av kontroll och ”vet” var kiten befinner sig i fönstret.

Booost och Big Air

Rocans blandning av lätta hantering, snabba acceleration och dess grymma prestanda gör att att du kan hoppa högt. Riktigt högt. Det är enkelt att generera hastighet som behövs och resten tar dig till omloppsbana.  

Unhooked 

Best Roca är inte tänkt att vara renodlad för freestyle / wakestyle, men den är ändå förvånansvärt lätt att hantera urkrokad, den ligger kvar på plats, backar inte för djupt eller glider för långt fram och ger slack på linorna när tricken landas.

Konstruktion och kvalitet

Best Roca tillverkas i Sri Lanka och håller mycket hög kvalitet. Tre-struts lättviktskonstruktion, välsydd och dubbel ripstop ger dig en kite som håller länge och som du utvecklas länge på. Att Best dessutom har life time warranty på kitesen känns riktigt tryggt.

Säkerhets- och pumpsystem

Roca har 100% flag-out på framlinan vilket ännu inte är standard på en del andra märken på marknaden. Det gör att du i en nödsituation med utlöst Quick Release är garanterad att all kraft försvinner ur kiten, den flaggar ut helt. Depowern är normal lång och genom att släppa bommen försvinner det mesta av kraften.

Quickreleasen är push-away och är det bästa systemet för att snabbt koppla loss dig från selen.

Turbo inflate / high volume ventil har varit standard på Best några år och gör att riggingen går snabbare och smidigt. Särskilt på de större storlekarna är detta extra skönt.

Snowkite 

Stabiliteten i kiten gör att du gärna använder den hela vintern på snön i Stockholms halvbyiga vindar, turboinflate ger snabb riggning och auto-relaunch gör att du slipper att kiten ligger för länge och skaver mot snö/skare.

Features / trimning

Roca levereras med standardinställning på pigtailsen för styrlinorna. Den inställningen ger dig en mjukare styrning, aningen högre bomtryck och snäll karaktär i luften. Vill du ha en mer responsiv styrning och inte har några problem med lite aggressivare karaktär i luften så fäster man pigtailsen längst ut på vingspetsen. Det tar 1 minut att ändra.

Recensioner från kitesurfare som testat Roca

Jag tyckte att Rocan var riktigt skön urkrokad och sjukt snäll / lätt att köra. Snälla loopar och stabil i hoppen, den bara bara ligger där..Behöver knappt styras förrän det är dags att landa. // Robert

Vilken kite! Sjukt skön och vilket drag den har i hoppen! // Christian

Rocan är grym. Levererade bra även fast vinden var ojämn och stark. Stabil och enkel att flyga, jag visste vart den var hela tiden. Grymt bra lyft och hängtid. För mig är det en klar 10 poängare speciellt eftersom den har lite mer bomtryck.  // Emil

Best Roca finns i de flesta storlekar på lager i Stockholm. Kontakta oss för offert, som elev hos oss har du förmånliga rabatter. Och tveka inte att hör av dig till oss för test / lån.

Kika även på

Xenon Kiteboards – 2015 Infra video review

Restipset januari: Billigast, Coolast och de mest vindsäkra resmålen

Julklappstipset: Ge bort en upplevelse, beställ presentkort online

Bra deals i webbshopen

 

Stockholm Kiteboardcenter
Leveransadress: Birkagatan 9, Stockholm
Showroom: Vanadisvägen 21 (besök efter ö.k)

www.kiteboardcenter.se

info@kiteboardcenter.se
070 046 40 42
0737 214 007