Kitesurf – på ett säkert sätt

Säker kitesurf säsong

Redo för en säker kitesurfsäsong

Nu tar vi snart oss ut på vattnet igen. Fantastiskt kul! För en del kan det varit många månader sedan man flög en kite.

Då är det bra att fräscha upp minnet lite. Repetera väjningsregler, läs på och uppdatera dig på senaste säkerhetsaspekterna och framförallt säkerhetsystem på din kite. Testa, prova och öva in så saker sitter reflexmässigt. I april kommer vi köra några workshops med säkerhet i fokus. Följ eller prenumerera på facebook.com/kiteboardcenter/events för att inte missa tillfällena:
Kitekurs och säkerhetsworkshops

Titta på de instruktionsvideos som är publicerade i den här bloggen. Massor av bra tips hur du kan minimera farliga situationer. Och mängder av bra sätt att förebygga och agera säkert.

Läs även mer på IKOs blogg vad du kan tänka på kring säker kitesurfing. IKO safety standards >>

#din kite – säkerhetssystem

Gör en inspektion och testa din utrustnings säkerhetssystem innan du använder den för första gången. Fundera på var du ska koppla in din säkerhetsleash, fundera på hur quickreleasen aktiveras och exakt vad som händer när QR aktiveras.

Det vanligaste säkerhetssystemet är Single Line Flag Out, (SLF) vilket innebär att när quickreleasen aktiveras ska kiten flagga ut minst en hel wingspan för att bli 100% kraftlös.

Enkelt förklarat: bommen måste kunna hamna minst hela längden av kiten, mätt från vingspets till vingspets. Många säkerhetssystem är anpassade för 12 m2 kites och mindre. Men 13, 15, 17 m2 har mycket större vingspann.

De flesta märkena har en liten plastkula halvvägs upp till kiten, den är till för att bommen ska stanna där och inte trassla in sig ända uppe vid kitens bridlar.

Om dina linor inte har denna stoppkula spelar det inte så stor roll, det är nästan bättre om du använder kitestorlekar 13 m2 och uppåt.

Det är värre och mindre säkert om bommen stannar långt innan halva linlängden. Du finns risk att kiten fortfarande kan hamna i ett läge och generera kraft, ett s.k rest-drag

Lär känna ditt säkerhetssystem

1. Ta dig ut på vattnet en dag när det är svag vind, 3-5 ms

2. Positionera kiten kl 10-11 eller 13-14

3. Släpp bommen och lös ut quickreleasen. Låt kiten falla ner i vattnet

4. Notera vad som händer:
• Släpper all kraft?
• Faller kiten ner i utflaggat läge?
• Hur lång upp på linorna hamnar bommen?
• Blir det trassel eller kan du lätt re-montera QR och återstarta kiten?

5. Träna in säkerhetens tre steg så du vet hur du ska göra. Tre steg:
• Släpp bommen.
• Aktivera quickreleasen
• Aktivera final release. (släpp inte leashen när du övar)

Säkerhetssystemet – tre steg

#förberedelser för säker kitesurfing

  1. Studera och repetera innehållen i säkerhetsvideos i den här bloggen.

  2. Gör alltid vind och vädercheck när du kommer till stranden. Gör ordentlig riskanalys över strand, launch / landnings område, träd, stenar, både på stranden och vi vattnet. Bedöm läge med badgäster och antal andra kitesurfare samt försök bedöma deras erfarenhetsnivå.

  3. Kontrollera dina linor och kiten. Åtgärda eventuella knutar på linorna. Byt linor som ser rejält skadade ut. Inspektera kiten så den är fri från små hål, revor, sånt som kan orsaka mer skada

  4. Rigga upp RÄTT kitestorlek i förhållande till vindstyrka. Håll koll på din kites rekommenderade vindregister (står i manualen eller på tillverkarens webbsida). Överskatta inte din egen förmåga

  5. Klä dig rätt för årstiden. Vattnet kan vara kallt på djupare vatten. Samma sak här, överskatta inte din egen förmåga. Ha alltid en ”dropzone” i huvudet när du surfar, vad finns för faror och risker rakt downwind om dig, dvs att du vid eventuell olycka kan ta dig i land på ett säkert sätt.

  6. Repetera och träna på så du vet exakt hur du gör self-rescue. Även de små incidenter kan vara rejält stressande och då finns ingen tid att fundera på hur du ska göra.

  7. Tänk alltid två steg framåt, från det du launchar kiten till dess du landar.
    Exempelvis
    ”-Om jag drar quickreleasen i denna situation, vad gör jag om kiten ex vis börjar loopa.. ”
    ”-Vad händer om kitesurfaren framför mig plötsligt vänder, hur agerar jag då…”
    ”-Vad händer om mitt hopp blir högre än väntat, kommer jag ha fri landningsområde, fritt från sten eller andra kitesurfare..”

  8. Håll koll på de kitesurfare som är på vattnet samtidigt som dig, hur de surfar, beter sig, vilka beslut de tar i sin åkning

  9. Det finns många andra aspekter att tänka på gällande säkerhet, bland annat byiga vindar, samt beteende på vattnet när det finns både erfarna och nybörjare som surfar på samma stället. Du kan söka på internet och youtube gällande säkerhetsaspekter. Här är bland annat om loftning och byig vind >>

  10. OM olyckan skulle vara framme, framförallt om du krockar med någon och linor korsas, släpp bommen och aktivera omedelbart din quickrelease. Tänk inte på att försöka kontrollera kiten. Det är viktigare att båda kitesen blir kraftlösa för att undvika stora skador på person och material

  11. Ha kul och ha grymma och säkra sessions 🙂

#väjningsregler kitesurfing

#kitesurf college säkerhetsgenomgång

Kitesurf College´s youtube kanal är mycket bra och pedagogiskt gällande alla aspekter inom kitesurfingen. Här nedan har du riktigt bra genomgång för riskfyllda situationer som kan uppstå, hur du kan undvika dem och hur du agerar om de uppstår. @kitesurfcollege

Kiteboardcenter

Kitekurser har varit kärnverksamheten i Kiteboardcenter sedan 2002. Vi är ett internationellt IKO certifierat kitecenter och rankas topp 5 i världen, bästa instruktör och kiteskola.

Vi erbjuder certifierade kitekurser där säkerheten står i fokus. Hos oss får du verkligen gedigen och meningsfull träning med massor praktiska övningar och garanterad utveckling. Boka din kitekurs med oss idag

Världens bästa kiteinstruktör Björn Lundin, IKO L3 Stockholm Kiteboardcenter

Kiteboardcenter

Kitekurser • wingsurf • butik • resor
www.kiteboardcenter.se
info@kiteboardcenter.se
070 046 40 42

Vanadisvägen 21
Öppet alla dagar: 10.30 – 16.00
Ring gärna innan du kommer, vi kan vara ute och surfa 🙂

IKO affiliated center

Boka in din kitekurs i vår kiteskola. Vi har utvecklat unikt och effektivt kurskoncept för kitesurfing sedan 2002! Alla kitekurser startar dagligen i Stockholm, Sandhamn, Gotland, Öland, Blekinge. Om det blåser. Är vädret dåligt eller vindstilla bokar vi om ditt kurstillfälle Vi håller endast kitekurser när vi ser att vi kan genomföra den. Och du har ett år på dig att slutföra din kitekurs. Alla instruktörer är IKO certfierade och all kiteutrustning ingår i din kitekurs!