Kitesurf i kallvatten, här är tipsen

Säsongen går mot höst. Temperaturerna droppar, hårdare vindar, mulet, ibland regn. Vattnet är fortfarande rätt OK för att klara sig utan skor, handskar och huva, men det är skönare och bekvämare att börja ta på sig skydden och tillbehören nu. Varma skor och handskar förlänger säsongen. Vindjacka likaså. Huva och battlejacket ger extra värme. Vi har ca 2 månader kvar av behaglig surf.

Våtdräkt / torrdräkt

Det mest bekväma är att surfa i torrdräkt, antingen neoprentorrdräkt eller skaldräkt. Då är du varm och torr när du byter om. Fingrar och tår är det mest utsatta och du bör komplettera med smidiga och varma skor / handskar.

Om du inte gillar torrdräkt så är en rejält smidig varm vintervåtdräkt att rekommendera. Kika på en dräkt med frontzip och integrerad huva. Priserna är ungefär samma som för en torrdräkt.

Vi gillar lager-principen. Det går att surfa i vanlig 5/4 mm om du klär dig rätt i lager. Underställ i neopren med inbyggd huva, neoprenbyxor, vindjacka, handskar och skor. Då har du din vanliga basdräkt, sen klär du på dig mer allteftersom det blir kallare. Prisvärt och smidigt.

 

vintersurf

Handskar och skor

Oavsett vilken dräkt du har på dig så är händer, fötter och huvud de mest utsatta punkterna. De bästa handskarna vi kör med är Xcel Infinity. Du har värmen från tumvantar, men tummetott och slickepott är helt fria och du har bibehållen fingertoppskänsla. De varmaste skorna är Atan Hot Mistral och huvan Mystic Extreme. Skönt extralager under våtdräkten är att ta på en 1 mm innerväst, finns med integrerad huva. Här hittar du tillbehören.

Xcel Infinity: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/xcel-infinity-5-mm

Atan Hot Mistral: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/atan-hot-mistral-65-mm

Mystic Bipoly: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-bipoly-hooded-top

 

Glöm inte foppatofflorna. Köp lite överdimensionerade foppatofflor, perfekt isolering mellan dina våtskor och den kalla marken.

226319535_19905f4d-1579-4f2c-aad7-42ea9bf9c776

Vindjacka

En vindjacka över våtdräkten är ett väldigt smart sätt att ta bort kyleffekten från vinden. Våtdräkten är blöt och vinden är kall. Vindjackan fungerar som barriär. Vinden kommer inte i kontakt med det blöta ytan på dräkten som annars är det som kyler ner dig. Mystic Battlejacket har du på dig uppe på stranden, för värme. Det går också bra med en fordrad tjock flyt/vinteroverall som du kan köpa på Biltema 🙂

Mystic Windstopper: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-windjacket

Mystic Battlejacket: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-battlejacket

 

Ta med en termos med varmt vatten. Skönt att hälla ner i handskarna, skorna när du kommer upp för att snabbt få tillbaka värmen.

Go Chris

board

Vår kitesurfande vän Christer Bengtsson visade oss sin smarta lösning för både vinter som sommar. Perfekt för dig som surfar på djupt vatten och/eller i kallvatten. Den vänder sig alltid åt rätt håll, syns på långt håll även i det choppigaste vattnet, driver downwind så du slipper bodydraga långa sträckor upwind. Denna lösning ska dock inte ses som ersättning för att lära sig rätt teknik med bodydrag upwind :-). Innerslang till ett skottkärrehjul fäst under handtaget till din kitebräda. Går att vika ner vid transport.

 

Silvertejp! Glöm inte silvertejpen! Perfekt att dra några varv runt skarvarna vid skorna och handskarna, så tätar det ordentligt från att kallvatten sipprar in

Bra vintervåtdräkthttps://www.surfspot.se/xcel-infiniti-6-5-4-mm-hooded-2018-celliant.html

Förslag på torrdräkt: http://www.surfspot.se/mystic-vulcanic-torrdrakt-4mm.html

Här surfar du bäst i höst och vinter

Vid sydlig-sydvästlig vind funkar stränderna vid Torö och Dalarö. Västlig vind är inte optimalt, men funkar också på Torö. Om det blir rak västlig vind så kan du testa Sätrabadet i Skärholmen, men räkna med byig vind (och kanske isigt). Uppsala har Morga Hage och Västerås bör Norra Björnön fungera fint.

Glöm inte checka in på stranden, ur säkerhetssynpunkt är det bra att dina nära och kära vet var du är:

https://www.facebook.com/torokitebeach/

https://www.facebook.com/kitebeachstudsvik/

https://www.facebook.com/schweizerbadet/

https://www.facebook.com/kitezonen/

Kiteresor utomlands

Det bästa sättet och absolut skönaste sättet att förlänga säsongen är att hänga med på våra kiteresor utomlands. Skönaste destinationerna de kalla och mörka månaderna är Brasilien, Mexico, Sri Lanka som toppar resmålen. Vi är i Sardinien den här veckan och åker till Cape Drepano den 20 oktober (någon plats kvar :-). I december – februari kan du resa till Kalpitiya på Sri Lanka med Sofia Hilton på Öland Kiteskola, www.olandkite.se

Demo

kitesthlm

Sugen på att testa 2019 års utrustning från Core, Eleveight och Xenon. Klart du ska! Vi har kites i de flesta storlekar och nyaste brädorna från Xenon. Kontakta oss och berätta vad du vill prova så hjälper vi dig.

info@kiteboardcenter.se

070 046 40 42

 

VI ÖNSKAR DIG EN FANTASISK HÖSTSÄSONG!

KITEBOARDCENTER

www.kiteboardcenter.se
Vanadisvägen 21
113 46 Stockholm