Kitespot recension: Cuyo, Filippinerna

cuyo2

Filippinerna delas in i tre distrikt: Luzon är norra delen Manilla ligger där, Visayas är de centrala delarna av landet och Mindanao ligger i söder. Cuyo island är en liten ö mitt i Sulu Sea som ligger i centrala Visayas. Cuyo är en av Filippinernas vindsäkraste platser under Amihan säsongen (december-mars). Högsta vindsäkerhet är i januari och februari, det är dessutom den absolut bästa tiden att besöka Cuyo.

Cuyo

Cuyo island är en liten ö. Hyr du en motorcykel så kör du runt ön på en dag utan problem. Vill du inte köra motorcykel kan du hyra en tricykel (trehjuling moppe taxi) för en dag. Biluthyrning finns inte på ön, det finns knappt några bilar på ön alla kör motorcykel. Turismen på Cuyo är nästan obefintlig, skulle säga 70% av turisterna är där för Kitesurfing. Det finns ingen turistbyrå på ön. Man kan snorkla men tyvärr inte dyka finns inget dykcenter. Lokalbefolkningen försörjer sig främst på fiske och cashewnöts odlingar som exporteras till andra delar av Filippinerna.

Viktigt: finns ingen bankomat på Cuyo så ta ut tillräckligt med pengar innan ni hoppar på färjan!

KITESURFINGEN

För kitesurfing är det här ett paradis, på capsusan-beach har du en 80 meter sandbank som går ut i vattnet. Du kan välja att surfa både off eller onshore, det är långgrunt på båda sidor. Variationen på ditt surf är mycket stor och crowden är nästintill obefintlig.

cuyo5

Onshore

På onshore sidan om sandbanken har du en nästan obegränsad yta att surfa plattvatten. Kitesurfing ytan är skyddad av ett rev som ligger 250 meter från stranden. Det är en perfekt nybörjarspot, blir aldrig trångt. Det är också grymt för den som vill öva sina nya freestyle tricks, går något fel här så driver man altid in till stranden. Det ända nackdelen är att innanför revet går det inte att surfa när det är lågvatten, då större delen av den ytan är torrlagd.

Offshore

I lagunen som blir på offshore sidan av sandbanken kan man alltid surfa även i lågvatten. Men rekommenderar inte nybörjare att surfa på offshore sidan, för går något fel här så driver man antingen in i piren vid färjorna eller ut till havs. Det finns inga rescuebåtar här. Så går något fel här så får man hoppas att någon på stranden pratar med en fiskare som kan åka ut och hämta dig. För freestyleåkaren är lagunen det självklara valet. När det blåser ca 20knots i lagunen är det knappt en krusning på vatten ytan, det är super platt.

cuyo3

Vågor

Gillar man att köra vågor med sin surfbräda så finns den möjligheten också.. Man får ta sig uppwind ut till revet. Det är till stor del snabbavågor. Men på några ställen på revet rullar det in riktigt cleana vågset, hittar man bara de rätta ställen så har man garanterat en bra vågsession. Det finns minst två vågspots till på ön som jag känner till, men då måste man hyra en motorcykel för att ta sig dit ca 30min. Där blir vågorna ca. 2-3meter höga.

cuyo8

Cuyo när det är vindstilla

Man kan alltid hyra en motorcykel en dag och köra runt ön, det är en bra dagsaktivitet. Är man sugen på att snorkla eller bara besöka olika öar runt Cuyo kan man hyra en fiskebåt med besättning för en dag. Ska man hyra en båt för en dag får man gå själv och prata med fiske gubbarna om pris och vilka öar man vill åka till. En grym upplevelse, tänk varje ö vi stannade på var vi dom ända turisterna, magiskt! Den vanligaste aktiviteten dagar utan vind är att dricka cuba libre med andra kitesurfare vid de runda borden utanför Nikkis pension.

cuyo7

Boende och mat

Det finns några olika boenden på Cuyo. För kitesurfare skulle jag säga Nikkis pension är det populäraste. Läget på Nikkis är väldigt bra, 15 meter till stranden och ca 100 meter bort på stranden har du kitespoten. Är man känslig för ljud när man ska sova, då är inte Nikkis det bästa stället. För är det fest någon stans så är det utanför Nikkis. På Nikkis kan du bo för 100kr natten i ett privat rum med fläkt, men då är det delad toalett och dusch. Skulle det vara fullt på Nikkis, finns det Jade Fellimar inn och Feroland hotel. Hur som helst tycker jag att man ska bo i Cuyo ”town”, då har man nära till Capsusan beach och till restaurangerna. Ska man stanna längre, ca en månad är det bästa alternativet att hyra en lägenhet. Maten på Cuyo är kanske inte världens bästa men sjukt

billigt. Restaurangerna serverar bara mat från det filippinska köket. Ibland tröttnar man på filippinsk mat och då finns det en räddning, Thomas en tysk snubbe som bakar pizza. Man ringer honom och efter ca. 2 timmar kommer pizzan levererad till dit du vill ha den! Han säljer även andra ”västerländska” saker så som bröd, yoghurt och müsli mm.

Lite priser på mat

Patriks restaurang vårt favoritställe:
Frukost: omelett 4 ägg, kopp kaffe och mango shake= 25kr
Lunch: stekta nudlar med kyckling och kokosnöts shake= 18kr
Kvälls mat: På marknaden hos Haidi en gammal dam som lagar det du, är sugen på. Grillad färsk fisk med ris= 35kr
Pizza hos Thomas= 50kr

cuyo1

RESA HIT

Emirates är ett bra bolag att flyga med till Filippinerna, ofta bara ett stopp i Dubai.

Arlanda-Manila tar ca 20tim om du väljer ett flyg med bara ett stopp. Från manilla till Iloilo är det ca1tim med flyg. Manilla till Puerto Princesa är ca 1,5tim med flyg. Alla inrikesflyg i Filippinerna är bäst att åka med Cebupaciffc, flest avgångar och bäst priser. Väl framme i antingen Puerto Princesa eller Iloilo har du ”bara” ca 17tim på en natt båt kvar till Cuyo Island. Så en teoretisk restid på 38tim Arlanda- Cuyo.

I verkligheten kommer det ta ytligare ca 12-18tim mer, väntetid och transport mellan flyg och båt. Vill man verkligen åka till Cuyo island, så är mitt tips att ha minst 4veckor semester i Filippinerna pga den långa resan.

Reseförslag om du har 4 veckor i Filippinerna

När du har landat i Manilla åker du samma dag inrikesflyg till Puerto Princesa, två hotel nätter där är lagom. Finns några sevärdheter där som Underground river, Hond bay. Eller om du är Kite sugen första dagen kan du åka till Bluepalawan som ligger i Puerto. Bluepalawan har en kicker och två sliders så nice spot för wakestyle åkarn förutom det inget speciellt med denna spot.

Ta natt färjan till Cuyo Island från Puerto Princesa. Lägg 2 till 2,5 vecka på Cuyo för grymt surf. Sen tar du färjan från Cuyo till Iloilo. Framme i Iloilo tar du bussen upp till Caticlan ca7tim. Från Caticlan hoppar du på en färja som tar dig till Boracay den båten tar ca15minuter.

Nu är du på Boracay, ca1vecka är lagom här. Efter att ha varit på Cuyo, så kommer man uppskatta en ö med mycket folk och bra restauranger. På dagarna surfar man på Bulabogbeach, på kvällarna kan man gå till Whitebeach och äta godmat. När du ska flyga hem till Sverige så är bästa alternativet att flyga från Caticlan, Då kan du vara kvar på boracay, 3timmar innan flygplanet ska avgå. Från Caticlan till Manila för där byter man sedan till utrikesflyget

Flyg

Det går att flyga med Air Juan från ön Palawan (Puerto Princesa) till Cuyo. Räkna med ett jättelitet propeller plan. Osäkert om det går att ta med sig en stor kite väska på de små planen. Flygbiljetten är minst 4 gånger dyrare än vad båtbiljetten

Båt

Det finns tre alternativ med färja till Cuyo, alla är natt båtar: Iloilo-cuyo eller Puerto Princesa – Cuyo. Någon av de här två är vanligast att man åker med, de har tre avgångar i veckan till Cuyo. restid ca17tim vardera . Man kan också åka från Coron till Cuyo den klart kortast resväg ca 9tim, men bara en avgång i veckan. Från Puerto Princesa och Iloilo går det färjor tre gånger i veckan. Kostnaden för ett av de här alternativen skulle jag säga ligger runt 200-300kr per person.

Några restips

Har man bestämt sig för att resa med någon av färjorna, ladda då upp med snacks, film och sjösjuketabletter för det finns absolut inget att göra på färjan.

En annan sak att tänka på är att under Amihan-säsongen blir färjorna inställda pga den hårda vinden.

Har man en flygbiljett bokad, Tex från Filippinerna hem till Sverige. Jag rekommenderar att välja en färja i tid, för att undvika att bli strandsatt på Cuyo för att färjan är inställd och missar flygplanet.

Den stora nackdelen med Cuyo, det är den långa resan dit. Fast hade det inte varit för den långa båtresan hade inte Cuyo varit den lilla pittoreska ön som det är idag. När man väl kliver av båten och ser Capsusan-beach, då känner man att varje minut på båten var värd.

Surfs Up

Recensionen är skriven av Emil Selander

 

Förslag på vidare läsning