Kiteresa Mexico

 

Kitesurf Mexico

Isla Blanca, Holbox och El Cuyo ligger i norra Yucatán och är bra kitedestination under svenska vintern, bäst mellan december – mars.

Isla Blanca ligger 30 min norr om Cancun och erbjuder platt vatten och långgrund botten. Holbox är en ö som ligger norra Yucatán, ca 2 tim från Cancun och El Cuyo ca 3,5 tim från Cancun.

El Cuyo en liten, sömning fiskeby som inte är helt enkel att ta sig till. Men resan är väl värd att göra. Väl här kommer du få en upplevelse som är svår att hitta idag. Här njuter du av lugnet och närheten till den totala avkopplingen. Ingen stress, bara ren livskvalitet. Avskalad standard, men en fungerande infrastruktur så du ändå kan njuta av en bekväm semester och ha 50 meter till bra kitesurfing.

 

Kitesurfingen i Mexico

Isla Blanca

Vid Ikarus kiteskola funkar bara N – NV – V men kan vara lite trångt på bra dagar. Någon kilometer längre upp på Isla Blanca finns La Punta, som funkar på alla vindriktningar. På NO-O-SO blir det offshore, men det är så långgrunt så det är sällan någon fara.Isla Blanca, La Punta ligger öppet och funkar i de flesta vindriktningar N, NV, V, SV, O, SO och ger plattvatten. Långgrund sandbotten.

Holbox

Holbox är en liten ö, där du inte kan köra bil. Du åker färja över till ön och där kan du ta dig runt med golfbilar. Surfet är bra, men du kan inte kitesurfa överallt på stranden där det finns hotell eller turistboenden.

El Cuyo 

Ligger öppet och exponerat i Mexikanska golfen och ger choppigt / vågigt vatten och aningen strömt i vissa vindriktningar. Alla vindriktningar från västligt till ostligt fungerar.

Nordlig vind ger onshore och nordost – ost ger varmare vind och kan ge fint plattvatten mellan vågorna. Under vinterhalvåret, november – mars dominerar N-NV-NO vindriktning och lufttemperaturen runt 20-25 grader. En shortie kan vara skönt vissa dagar. Mars – augusti är det varmare och enligt locals pålitlig och stark vind. (ej bekräftat)

Bästa tid att åka: (December) Januari, februari och mars (Låga priser, bra temperaturer, lite turister). Från påsken och framåt höjs priserna och lokal turism ökar

Helt ovetenskaplig rekommenderad kite-combo under vintermånaderna är nog: 16 + 12 + 9 m2 om du gillar att vara powered up och vill kunna surfa dygnet runt. Kan du tänka dig hänga på stranden eller göra andra utflykter någon eller några dagar kan du satsa på 10 + 7 m2.

Reser du andra månader under året, kan det vara starkare vindar och du kan nog gå ner någon storlek. Kolla alltid prognosen innan du reser och maila gärna den lokala kiteskolan och fråga vad de har för rekommendationer.

 

El Cuyo som har ungefär 3000 invånare är så långt borta från massturismen det någonsin går att komma. Här finns några små butiker, ett tortilla bageri och ett par familjedrivna restauranger. Här finns apotek, läkare och t.om ett ultraljudscenter, men bli inte förskräckt om det känns som du kommer till någons vardagsrum än till en officiell mottagning.

Det går att leva otroligt billigt här, en lunch eller middag inkl öl ligger på ca 100 pesos (50 kr). En liter öl kostar 25 kr i butiken och för runt 20 kr får du runt 1 kg kött om du vill grilla,

I själva centrum är gatorna asfalterade, men sen består resten av sandvägar som kantas av kokosnötspalmer. Här finns små haciendor och cabañas längs hela vägen som går parallellt med vattnet. En del är bebodda, andra övergivna, men de flesta går att hyra på ett eller annat sätt.

cuyo11

Kan du lite spanska och gillar att hälsa på folk så kan många dörrar öppnas. Inte helt uteslutet att du blir hembjuden till någon familj på middag eller får låna grannens motorcykel för att åka och handla.

Om vinden skulle svika eller du vill göra något annat finns inte så jättemycket att göra 🙂 …Men i El Cuyo är det helt OK att inte göra någonting. Njut av det. Det sköna hänget.

Det går annars att ta dig över till Rio Lagartos naturreservat eller åka båt över till Isla Holbox. Under vissa perioder finns det säkert några carnivaler eller andra fester. Här finns också ett naturreservat för flamingos och längst ut på spetsen finns även en och annan krokodil.

Den här destinationen väljer du att åka till om du vill ha total avkoppling, surfer lifestyle, nästan obefolkade stränder, skön atmosfär, vänlig lokalbefolkning, mysig by med några restauranger för mexikansk mat.

Resa hit

Bästa, snabbaste och billigaste sättet att resa hit från Sverige är att köpa en flygstol till Cancun hos någon av charterbolagen. De är de enda som har direktflyg och kostar mellan 2000 – 5500 kr. Resan är non-stop ca 12 timmar från Stockholm. Reguljärbolagen som kan vara bra är British Airways, Air France och Lufthansa. Då blir det dock mellanlandningar och restid på upp mot 16-19 timmar eller kanske mer. Priserna från ca 5500 kr och uppåt.

Hyrbil: Bäst och snabbast. Se till att lämna tillbaka bilen utan sand i om du inte vill betala extra avgifter 🙂
Taxi: Dyrare
Buss: ADO Bussterminal: Ta buss Noreste mot Colonia. I Colonia byter du till bussen som går upp till El Cuyo. 90 kr

Boende

Det finns flertalet alternativ för boende. Standarden kan variera. Inne i själva byn är det rätt slitet och spartanskt. Ju längre bort från byn desto högre blir kvaliteten på boendet. Vi på Kiteboardcenter åker med all sannolikhet hit igen i början / mitten av februari 2017 och kommer ordna boende.

 

KITEBOARDCENTER
Kitekurser • butik • resor
Vanadisvägen 21, Stockholm
www.kiteboardcenter.se
info@kiteboardcenter.se
070 046 40 42