Kitekurs i sommar – börja kitesurfa – en guide

Börja kitesurfa - guide för kitekurs nybörjare

Kitekurs i sommar – lär dig kitesurfa

Drömmer du om att börja kitesurfa i sommar? Superkul! Du kommer inte ångra dig, det är fantastiskt kul, en bra träningsform och det kommer ge dig massor av glädje. Gå en kitekurs, det är den bästa investeringen för att komma igång på rätt sätt.

Läs vår guide, här har vi samlat några råd & tips för dig som vill lära dig kitesurfing

Innehåll i denna guide

• Vem kan gå kitekurs?
• Svårt att lära sig kitesurfing?
• Kitekurs för barn & ungdomar
Vart går jag kitekursen?
Välja rätt kitekurs
Kursutbud i sommar
Öva på egen hand
• Gratis teori online – kitezonen

Kitekursen innefattar säker hantering av kiteutrustning

Vem kan gå kitekurs?

Du kanske tänker, ”Man måste vara väldigt stark och vara vältränad för att kitesurfa!”. Lyckligtvis är det en missuppfattning inom kitesurfing. Du behöver varken vara atletisk eller ha några förkunskaper inför kitekursen och kitesurfing är en sport som passar alla. Du behöver ha lite grundmotorik och framförallt en nyfikenhet, så kan du lära dig kitesurfa.

Ingen styrka krävs

Det krävs ingen styrka för kitesurfing, men du kommer bli vältränad.

Selen du har runt midjan samlar all kraft från draken och du får ett stöd för ryggen. Detta gör att du inte behöver vara stark, du styr draken med lätthet.

När du utövar sporten kommer du dock få mycket bra core-träning, alla dina muskler i mage, lår, rumpa, rygg och axlar kommer arbeta. Du får en bättre livsstil helt enkelt 🙂

Young kitesurfers - kitesurf för ungdomar

Kitekurs för barn & ungdomar

Kitesurfing är en riktigt bra aktivitet för barn och ungdomar. Kitesurf som familjeaktivitet kommer göra er sammansvetsade och ni kommer hitta nya spännande resmål på semestern. Vi har elever från 7 år och upp till 79 år!

Kitekursen är en mycket bra investering. Den lär dig att hantera kiten på ett säkert sätt. Du kommer utvecklas fortare än om du skulle prova på egen hand och undvika många olyckor eller skador.

Du kan lära dig kitesurfa

Ja, vi vågar påstå det! Vi har väldig hög framgångsfaktor i våra kitekurser. Det är sällan vi misslyckas lära någon kitesurfa. Våra noggrant genomförda kurser, hög kvalitet, generöst med tid i små grupper ger dig rätt utveckling.

När du lär dig kitesurfing märker du att det är en året runt sport. En underbar sport på resan utomlands. Eller på snön. Hela familjen kan lära sig kitesurf, barn, ungdomar, vuxna & till och med pensionärer.

Du väljer själv hur ansträngande det ska vara. Från ett riktigt hårt träningspass på gymmet eller som meditativt och soft yogapass.

Kitesurfing - sporten för tjejer och killar

Redo att lära dig kitesurf? Boka din kitekurs

Vart går jag kitekurs?

I Stockholm har vi fem egna kursstränder som lämpar sig utmärkt för kitekurser och där vi håller kiteskola. Vi har vårt kitecenter på Dalarö, men vi håller nybörjarkurser i hela Stockholms, Upplands och Sörmlands län, från Gävle ner till Nyköping. Val av strand för kitekursen sker någon dag innan och beror uteslutande på vilken vindriktning vi ser i vindprognosen.

Guide kitekurs - nybörjare och avancerade kitekurser

Kitekurs på flera olika orter

Kiteboardcenter finns etablerat på olika orter. Du kan gå kitekurs i Stockholm, Sandhamn, Dalarö, Gotland, Öland och Blekinge. Välkommen att boka din kitekurs

Här kan du läsa mer om de orter där vi har kiteskolor för kitesurfing i Sverige:
Kitekurs i Stockholm
Kitekurs i Blekinge
Kitekurs på Gotland
Kitekurs på Öland
Kitekurs Båstad
Kitekurs på flera olika orter

vilken kite-kurs ska jag gå?

Vi rekommenderar att du går minst en dags grundkurs. Du behöver inte några förkunskaper alls, vi tar dig steg för steg framåt under din kursdag. Grundkursen är på hela 6 timmar och kommer ge dig en mycket bra bas att stå på.

Du kommer lära dig hantera utrustningen rätt, undvika skador, bedöma säkra kitestränder, bedöma i vilka vindar du kan kitesurfa och vilken kiteutrustning som är lämplig. Och prova komma iväg på kitebrädan. Redan första dagen. Riskbedömningar och säkerhets-check görs kontinuerligt under din kitekurs.

IKO certifikatet ditt internationella körkort för kitesurfing

IKO certifikatet är ditt internationella bevis vad du har lärt dig i kitekursen

Du kan lätt komplettera kitekursen med fler dagar eller enstaka lektioner per timme om du känner dig osäker. Vi hjälper och stöttar dig även efter din kitekurs, och du kan träffa oss igen på stranden

Förutsättningar för kitekurs

För att lära dig kitesurfa på ett säkert och effektivt sätt behöver fyra saker vara uppfyllda:

1. Det behöver blåsa. Minst 4,5 ms
2. Att kitekursen hålls i små grupper
3. Att kursen sker på strand med långgrund sandbotten
4. Kursen hålls av utbildad och erfaren instruktör

Våra kitekurser startar varje dag, hela sommaren, måndag – söndag. Om det blåser.

Var smart – Boka din kurs!

Med våra IKO licensierade och erfarna instruktörer lär du dig snabbt, effektivt och gör rätt från början. Du slipper bli rädd eller skadad och på köpet kommer du få en snabbare utveckling. Alla kitekurser går på lokala, långgrunda och säkra stränder på den orten du har bokat. Läs mer om våra kitekurser i sommar i Stockholm

BOKA KITEKURS IDAG – BÖRJA VILKEN DAG DU VILL

Kiteboardcenter – topp 5 i världen

Kitekurser har varit kärnverksamheten sedan 2002. Vi är ett IKO affilierat kitecenter och rankas topp 5 i världen, bästa instruktör och kiteskola. Tusentals timmar i vattnet har slipat fram vårt populära och effektiva kurskoncept.

Detta innebär att säkerheten är grundstenen i alla våra kitekurser, och vi följer IKOs standardiserade utbildningsplan och du får ett certifikat på din nivå efter din kitekurs. Du får en säker grund att lära dig kitesurfa och utvecklas i din egen takt. Jämför våra kitekurser här och boka in start när det passar dig.

Världens bästa kiteinstruktör Björn Lundin, IKO L3 Stockholm Kiteboardcenter

Förbered dig inför kitesurf-kursen

Oavsett vad du har sysslat med för sport tidigare så kommer kitesurfing vara helt nytt för både kropp och huvud. Sporten är en mix av skärmflygning, surfing, skidåkning, wakeboarding i ett och samma paket. Det kan vara en del moment att ta in och lära sig i början, men med bra förberedelser, läsa på lite teori, kanske flyga en träningskite är mycket bra sätt att få en bra utvecklingskurva.

Kitezonen – gratis teori

Du kan studera våra rekommenderade youtube klipp längre ner och även läsa mer på KITEZONEN. Denna teori är helt gratis och du kan välja läsa de delar du är nyfiken på. Den är uppdelad tre sektioner: teori, kiteutrustning och teknik & utveckling.

Kitekurs och kitesurf på resan - nya semester resmål

Kitesurfing i Sverige – eller utomlands. Läs om kiteresa till Sicilien

Studera Video klipp med kursmoment

Vi rekommenderar Kitesurf College på youtube. De gör riktigt bra videos för kite träning och övningar som ingår i kitekursen. Här är bra inspirationsvideos och förklaring av vindfönster, teknik och vattenstart med brädan. Dessa praktiska moment ingår i grundkursen.

Eller öva på egen hand i början

För att få lite känsla och träna innan kitekursen kan du köpa en mindre handhållen kite, som lämpar sig för svaga vindar och träning på land. Bäst är att öva med en träningskite. Den är framtagen för att du ska kunna prova på. En träningskite av bra kvalitet och fina flygegenskaper kostar runt 2000 kr. Det är en riktigt bra investering om du vill öva kite på egen hand.

Vårt tips på en den bästa träningskiten så är HQ Rush Pro , Välj 2,5 m2 om du har barn eller väger lite. Välj 3,0 eller 3,5 m2 för mer drag och utmärkt skridskokite

Köpa egen kiteutrustning? Läs mer om våra steg för steg-tips vad du bör tänka på när du köper dina kiteprylar

Vilka stränder kan du kitesurfa på efter kitekursen?

De första gångerna du skall ut och öva så behöver du vara extra noggrann när du väljer vart du ska. Välj en strand som har långgrund sandbotten och lite större ytor. Vinden skall ligga på rätt och lagom hårt för den nivå du är på. Kika på vår strandguide för Stockholm här >>

Välj strand för kitesurfing efter din nivå

Stranden skall vara tillräckligt stor för att starta och landa på ett säkert sätt, och det bör inte finnas hårda objekt, stenar, skyltar, bänkar som du kan skada dig på. När du är mer erfaren kitesurfare behövs inte stå stora ytor för start och landning. Du behöver heller inte ha långgrund sandbotten. Du kanske föredrar vågor för kite-vågsurfing eller djupt för hydrofoil

Bästa kitestränder för övning i Stockholmsområdet är bland annat Studsvik och Gålö. Här övar, och att du kan göra det minst 60 meter från land.

Köpa kiteutrustning

För att fortsätta kitesurfingen efter din kurs behöver du ha utrustning. Vi går igenom steg för steg hur du väljer ut utrustning här>>

Kiteboardcenter – för en kul kitekarriär

Gedigna kitekurser med mycket tid och med tydliga mål ger dig mest för pengarna. Vi har meningsfullt innehåll i alla kitekurser som gör att du får kontinuitet i din utveckling. Du väljer själv vilken nivå på kurs du vill gå och hur många dagar. Gå kurs från nybörjare till avancerad. Rabatten på utrustning gör det billigare att köpa kitepaket och fortsätta utvecklas efter kursen. Vår närvaro på stränderna gör att du får stöd och support. Det blir lätt att fortsätta träna vidare även efter din kurs

Välkommen i sommar till vår kiteskola, och välkommen in i kitecommunityn

Kitesurfing tar dig till kitestränder i hela världen

Kiteboardcenter

Kitekurser • butik • resor • kitecenter
www.kiteboardcenter.se
info@kiteboardcenter.se
070 046 40 42

Vanadisvägen 21
Öppet alla dagar: 11 – 15
Ring gärna innan du kommer, vi kan vara ute och surfa 🙂

IKO affiliated center

Boka in din kitekurs i vår kiteskola. Vi har utvecklat unikt och effektivt kurskoncept för kitesurfing sedan 2002! Alla kitekurser startar dagligen i Stockholm, Sandhamn, Gotland, Öland, Blekinge. Om det blåser. Är vädret dåligt eller vindstilla bokar vi om ditt kurstillfälle Vi håller endast kitekurser när vi ser att vi kan genomföra den. Och du har ett år på dig att slutföra din kitekurs. Alla instruktörer är IKO certfierade och all kiteutrustning ingår i din kitekurs!