Boardbag och incheckning

boardbag_kiteresa

Boardbags & specialbagage

Vi reder ut reglerna för resa med sportutrustning, kiteprylar och specialbagage. Här hjälper vid dig också hur du kan packa rätt för att minimera extra avgifter och annan oro som kan uppstå vid incheckningsdisken.

Grunden i ditt val av väska är hur mycket utrustning du vill ha med dig och hur lång din bräda är. De flesta väskor klarar 2-3 kites, bräda och alla tillbehör. Men denna mängd prylar innebär med all sannolikhet övervikt. Se vår pack-guide längre ner.

För mycket utrustning innebär ofta övervikt som du måste betala för oavsett längden på väskan. Packa effektivt och utnyttja ditt utrymme i handbagaget

Vilka regler gäller vid incheckning

Alla bolag har olika regler och alla bolag är olika noga med att följa sina bagageregler. Kolla vad som gäller för just det bolaget du ska resa med. I stort sett är reglerna samma i Economy Class gällande vikt- och längdmässigt för incheckat bagage: Max 23 kg och max 150-158 cm ( * )

Viktbegränsningen:

I ekonomibiljetten brukar det vara 20, 23, 25 kg som är maxvikt, men skiljer sig beroende på flygbolag, så kolla just det flygbolaget som du ska resa med. Vissa är hårda på att ta betalt för övervikt, andra inte.

(*) Längdbegränsningen:

När man läser på flygbolagens webbsidor om max längd för incheckat bagage står det ofta: The maximum exterior dimension (length + width + height) of standard checked baggage is 62 inches (158 cm). Det betyer alltså inte att väskan får vara 158 cm lång, utan är den totala dimensionen ihopräknat längd, bredd och höjd. Det är dock väldigt sällan att någon kontrollmäter din boardbag. Nuförtiden är det så vanligt att resa med andra mått och dimensioner än den vanliga resväskan så man bryr sig sällan. Det vanliga är dock att du får gå och lägga din boardbag vid specialbagage.

Handbagage:

I alla flygbiljetter ingår handbagage. Ofta gäller 23 x 36 x 56 centimeter och max 5 kg. Det klarar du att packa ner en kite som är ca 13 m2

 • Specialbagage och sportutrustning hanteras olika. Specialbagage är resväskor med
 • Glöm inte att utnyttja handbagaget. En kite brukar vikt- och måttmässigt klara sig inom bagagepolicyn.
 • Välj rätt boardbag för kiteresan. Förberedelser är avgörande för att du ska få en så problemfri resa som möjligt.

 

Reguljärflyg vs charter

När du flyger reguljärt och köper en flygstol i Economy Class på några av ordinarie storbolag, SAS, Lufthansa, American, British Airways etc så ingår ofta ett kolli bagage. Ta reda på bolagets policy för vikt och längd. Vissa av dessa bolag säljer miniprisbiljetter och då får du göra ett tillägg för incheckat bagage. Inom denna tillägg gäller vikt och längdbegränsningen.

Allianser mellan flybolagen är vanliga idag. Därför kan du ibland åka med olika flygbolag om resan innehåller en eller flera mellanlandningar. Det är dock huvudbolagets / main carrier´s regler som gäller.

Tänk på!

Om din slutdestination är en liten ort, så flygs den destinationen med ett mindre flygplan. Om det är en väldigt känd kitedestination eller ett ställe som frekvent besöks av andra grupper som brukar resa med specialbagage (MTB, Triatleter, surfare, musiker etc) så kan det vara värt att helt enkelt boka in och reservera plats för ditt specialbagage.

Charter och lågprisbolag

På charterresor samt flygbolag som Ryanair, Norweigan, German Wings, mfl så är man stenhårda på all form av avvikelser. För att slippa huvudvärk och höga avgifter på flygplatsen bokar du helt enkelt sport eller specialbagage när du köper din biljett. Om du reser enbart med boardbag som enda bagage behöver du inte betala för ordinarie resväska och sportutrustning. Köper du ex vis en sista minuten på charterbolag som Ving eller Tui, så lägger du till ett incheckat bagage på din biljett. Då har du förbetalt ett kolli. Om de har invändningar vid incheckningen så kan du säga att det är din ordinarie resväska, du lånade den av en kompis, och vill man ändå ta betalt så betalar du bara mellanskillnaden upp till lägsta avgiften specialbabage.

 

Här hittar du våra kiteresor: https://kiteboardcenter.se/kite_resor.html

Sportutrustning / specialbagage

Du reser med kitesurfutrustning, men det finns ingen anledning att berätta vad du har i väskan. Åtminstone inte om du flyger reguljärt. Din utrustning blir inte försäkrad av något slag och särbehandlas heller inte med bomullshandskar av bagagepersonalen. Om du inte har en Cello i bagaget.

Sportutrustning är att bagaget innehåller sport. Specialbagage kan vara sportutrustning, men också barnvagnar, tält, långa fiskespön, kamerastativ eller liknande.

Definition: Du har en väska som inte har de mått som en ordinarie resväska har. Vad som finns i spelar inte så stor roll.

Golfbag vs vanlig boardbag

En del flygbolag har generösare regler för golf. Andra har det inte. Tänk på det om du köper en Golfbag som boardbag. En del flygbolag kan alltså ta betalt för golfväskor, men inte för överdimensionerade väskor. Det kan vara svårt att argumentera för att din golfbag inte innehåller golfutrustning, och man vill inte betala extra avgifter för en sport som du man inte utövar 🙂

Boardbag eller splitboard

Nu upplever vi inte att det är direkt krångligt eller obekvämt att resa med en boardbag. Splitboard är något som marknadsförs att ska vara enklare att resa med. Men du kanske ändå behöver resa med två stycken incheckade bagage då, och dessutom är splitboarden 3000-5000 kr dyrare en en vanlig bräda. Kanske lite kortare bagage, men du behöver skruva ihop brädan och den är lite tyngre. Its your choice.

boardbag4

Bästa flygbolagen

Störst är bäst. Nästan iallafall. Vi upplever rent ovetenskapligt nedanstående rangordning

1. Lufthansa, KLM, SAS, Turkish Airlines, Qatar, Finnair, American Airlines, British Airways tillhör de bästa flygbolagen gällande acceptans av boardbags, långa väskor eller specialbagage. På Lufthansas sida står uttryckligen att sportutrustning kan tas med istället för ordinarie resväska. Hos ovanstående flygbolag ställs det sällan några obekväma frågor, de är vana vid att hantera stora mängder bagage och har du ett par kilos övervikt ses ibland mellan fingrarna.

På Turkish Airlines tillåts 30 kg incheckat bagage och 8 kg handbagage. Dessutom får du ta med dig dykutrustning (30 kg till Hurghada) och golfutrustning (16 kg) helt gratis utöver ditt incheckade 30 kg! (Senast kollat 2018-03-19).

2. SAS, TAP, Air France är några andra bolag som har OK bemötande. SAS är vana att flyga med golfresenärer och TAP Portugal vet att många flyger med surfbrädor. Air France är ett stort bolag och har ofta bra bemötande och acceptans.

3. Allitalia, Iberia har i vissa fall sämre förståelse för de överdimensionerade väskorna och kan ställa både obehagliga frågor som att försöka få dig att betala övervikt eller specialbagage. Men man kan absolut ha tur.

Vi har ingen erfarenhet av Thai, China Air, eller andra bolag som flyger i mellanöstern. Återkoppla gärna till oss för att få en så bra boardbag-guide som möjligt: info@kiteboardcenter.se

Sidonotering:

Ibland kan det vara lockande att hitta den absolut billigaste flygbiljetten. Men tänk på att lågprisbolagens flygplatser ligger ofta på avlägsna flygplatser, olika tillägg och kan innebära mer obekvämt flöde på flygplatsen. I slutänden sett från totalpris med högre kostnader för transfers, specialbagage och restid så kan det vara värt att satsa på reguljärflyg.

Våra topp 5 flygbolag

 1. Lufthansa – bonus: mat och dryck ingår även på enklaste biljetten
 2. Qatar
 3. Turkish Airlines
 4. Finnair
 5. British Airways
 6. Air France
 7. SAS
 8. American Airlines
 9. ..

Innan du ska resa bör du dock alltid kolla senaste uppdateringarna och informationen som gäller för incheckat bagage

Vår favoritväska för kiteresor: Mystic Gearbox 140

Packa rätt

Skruva av fenorna och lägg brädan i botten på väskan. Lägg gärna selen, impactvästen, handduk eller liknande runt tipparna och railsen på brädan för att skydda kanterna mot stötar.

boardbag2

Lägg handduk över brädan. Ta ut kitesen från ordinarie kiteväska för att spara vikt och plats. Om kitesen har en innerpåse (Best, Airush) så använder du den som skydd. Lägg sele, bom, våtdräkt ovanpå och sen slänger du över lite kläder som du ska ha på resan. Nu bör allt väga runt 23 kg

boardbag1

Din incheckade väska

Det här väger ungefär 23 kg

 • 1 komplett kitebräda
 • 2 kompletta kites ink bommar
 • 1 sele
 • 1 pump
 • 1 våtdräkt
 • 1 hjälm
 • 5 shorts
 • 10 t-shirts
 • 2 flipflops

Ditt handbagage

Det här väger ungefär 5 kg

 • 1 kite runt 13 m2

 

Summering 

 • Utgå ifrån att allt löser sig!
 • Använd de automatiska incheckningsdiskarna i första hand
 • Var cool och självsäker vid incheckningen
 • Var så diskret som möjligt. Använd 140 cm väska och utan coola surfloggor
 • Var beredd på att svara på frågor samt snabbt kunna ta bort vikt och lägga i ditt handbagage
 • Vid frågor:
  • Det är så din resväska ser ut och att den lämpar sig för att hålla kläderna skrynkelfria
  • Du har lånat väskan av en vän som tydligen håller på med någon vattensport
  • Du har campingutrustning, fiskespön eller kamerastativ i väskan
 • Väck inte den björn som sover, vad du än gör, prata inte om sportutrustning
 • Om inget av ovanstående hjälper så betalar du specialbagaget på flygplatsen, det brukar inte vara så mycket dyrare.

 

Alla flygbolags bagageregler:
https://www.ticket.se/info/bagageregler.html

Här hittar du våra kiteresor utomlands:
https://kiteboardcenter.se/kite_resor.html

Vår favoritväska för kiteresor:
https://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-gearbox-boardbag

 

Friskrivningsklausul 🙂

Denna text är helt ovetenskaplig och baserad på över 10 års resande med kitesurfingutrustning och utan att betala någonting i övervikt, specialbagage eller sportutrustning. Vi friskriver oss från ansvar och eventuella felaktigheter i texten. Det är flygbolagens regler och bagagepolicy som gäller i första hand.

 

KITEBOARDCENTER – Vi ger dig mer!

Birkagatan 9

113 36 Stockholm

www.kiteboardcenter.se

info@kiteboardcenter.se

070 046 40 42