Vindprognos för kitesurfing

Lär dig tyda vindriktning, styrka, kvalitet för att bestämma den säkraste stranden för kitesurf

Vindprognos för kitesurfing

Att läsa vindprognoser är det viktigaste du behöver göra för att kunna fortsatta kitesurfa / snowkita effektivt efter kitekursen. Du behöver lära dig tyda vindriktning, styrka, kvalitet för att bestämma den säkraste stranden / platsen. Det är inte svårt, men kräver lite träning. Följ den här guiden och spara länkarna till de bästa apparna för vindprognoser. Notera att du behöver inte så stark vind för snowkite. 3-7 ms är bra och säkra vindstyrkor.

Vindens riktning

Vindens riktning bestämmer vilken strand du ska åka till. Den säkraste vindriktningen är när det blåser side-shore. Men alla riktningar cross-onshore och onshore.

Vindens styrka

Vindens styrka bestämmer vilken storlek på kite du ska använda. Om det blåser svagt ska du använda en större kite (13 – 17 m2) och om det blåser starkare så går du ner i kitestorlek. Mer om kitestorlek och vindstyrkor lär du dig här.

Vindens kvalitet

Med kvalitet menar vi hur turbulent eller byig vinden är. Turbulens och byighet skapas av väderfronter, regn eller hur landmassan ser ut därifrån vinden kommer ifrån.

 • Så här läser du en vindprognos

  Kitesurf och snowkite är helt fantastiskt…när det blåser. Att utöva en sport som är 100% vindberoende ställer krav på dig att läsa och förstå vindprognoser. Målet är att minimera felaktiga beslut och öka din effektiva tid med surf på vattnet.

  Att läsa vindprognoser är viktigt för att du ska kunna planera din kitesurfing och vilken strand du ska åka till. Prognosen ger dig all förhandsinformation. Vindriktningen bestämmer vilken strand du ska välja. Vindstyrkan bestämmer vilken kitestorlek då ska använda. Analysera prognoserna max 1-2 dagar framåt i tiden för bästa träffsäkerhet, vindar ändras hela tiden. 

  Vindriktning bestäms enligt väderstrecken. Om det är sydlig vind så blåser det från söder mot norr.

  På morgonen bör du stämma av vindmätarna i realtid om det är värt att åka ut. VIVA appen och Davis Weather link är kanonbra för realtid och ger blixtsnabba svar om aktuell vindstyrka och riktning.

  Så här ser en typisk vindprognos ut. Vi kan läsa av dag, tid, molnighet, vindriktning, vindstyrka, grundvind och byvind. Mer om hur du läser prognoser går vi igenom på din kitekurs.

  Hur du bedömer vindriktning

  När vi är ute eller planerar åka ut aviserar vi det ibland på vår Facebooksida och på Instagram
  Facebook
  Instagram

 • Bästa vindsajterna & prognosapparna

  Nu ska du bli kitesurfare, då måste du använda rätt webbsidor för vindprognoser och ladda ner de bästa apparna till din smartphone.

  Webbsidor
  Windy
  Windguru
  Windfinder
  Klart.se
  Yr.no
  SMHI
  Kiteguiden

  Appar (playstore och itunes)
  Bra vind appar

 • Mer om vindriktningar

  Offshore vind 
  Du måste vara väldigt försiktig när du kitesurfar i offshore vind / frånlandsvind. Om du får problem, skadar dig eller tappar kontroll kommer du driva med vinden ut på djupare vatten det kommer bli svårare att komma tillbaka till stranden. En offshore vind kommer från landet till vattnet, landskapet runt omkring som berg och skogar skapar hinder för vinden. Det i sin tur leder till att vinden blir byig och får en oregelbunden kontinuitet. Variationer i vindkraften kan göra det svårare att kontrollera kiten. Om du kitesurfar i en offshore vind se till att ha räddningsbåt tillhands och att du är säker på din selfrescue.

  Onshore vind 
  Onshore vind är vinden som blåser från vattnet till stranden. Onshore vind är säker för alla kite:are. Får du problem ute i vattnet kommer denna typ av vind i slutändan ta dig tillbaka till stranden. Däremot är det viktig att ha en onshore vind i åtanke när du ska launcha din kite. Vinden kommer pusha dig mot stranden och en dålig vattenstart kan orsaka skada.

  Side onshore vind
  Den bästa vindriktningen för kitesurfing är side onshore. En side onshore vind träffar stranden snett utifrån. Se bild på de olika vindriktningar. En side onshore vind är också säker för launching.

 • Hur vet man vart vinden blåser ifrån?

  Känn vindriktningen med ansiktet
  Enklaste sättet att veta vindens riktning är vända näsan mot vinden. När du känner att det blåser lika mycket på båda sidorna av kinderna så pekar näsan ut vindens riktning. Med en GPS eller kompass ser du lätt hur du befinner dig geografiskt i förhållande till varifrån vinden kommer.

  Se vindriktningen i flaggor
  Flaggor på stranden är också en bra vindmarkör. Helst ska du ställa dig framför flaggorna för att se bäst vilket håll vinden blåser.

  Se vindriktningen i vattnet och vågorna
  Vågor och vattnets riktning kan också hjälpa dig att veta vindriktningen. Vattnet och vågor rör sig oftast i samma riktning som vinden.

 • Maximera din tid på vattnet & anpassa kite efter vind

  För att maximera din tid på vattnet behöver du erfarenhet i att läsa och tolka vindprognoser. Det enda sättet för oss att veta om vi kan kitesurfa är att öppna webbsidor med väderprognoser och titta på hur vindarna ska blåsa. Där kan du ta reda på vindriktning, vindstyrka och vindkvalité.

  Att välja rätt storlek på kiten för kombinationen av vind prognos och din kroppsvikt är kritiskt moment för både din personliga säkerhet och en trevlig kitesession. Alla kitetillverkare Val av kite och bräda kan göra skillnad, läs mer om det här.

 • Mer om vindstyrkor i världen

  Generellt sett blåser det ofta mer utomlands, men inte nödvändigtvis. Vindsystemet i världen ändras beroende på årstid och säsong och rör sig över hela jorden. Alla destinationer har olika tidpunkter då vinden är mer konstant och pålitlig.

  Vi vet i stora drag att det blåser mer i ex vis Brasilien, Karibien etc mellan september – december. I Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Boracay etc mellan december – februari. I Egypten, södra Europa, Sverige, mellan april – oktober.  Det finns också olika benämningar för dessa konstanta vindar, termalvindar och vindsäsonger.

  Normalt används lite mindre kitestorlekar utomlands, men grunden är inom kitesurf att alltid anpassa kitestorlek efter aktuell vind. Du kan alltså resa till ex vis Brasilien och ändå få surfa med 17 m2. Det beror helt och hållet på när du reser, och om du har tur eller otur

  Världsvindars namn och destinationer

  Berg

  Sydvästra kusterna i Sydafrika och Namibia.
  Vindar som blåser från inre berg till södra och västra kusterna av Namibia och Sydafrika. Dessa vindar blåser under vintersäsongen och skapar också höga temperaturer.

  Bora

  Adriatiska regionerna i Italien, Slovenien och Kroatien.
  En kall vind blåser på norra Adriatiska kusten och norra italienska slätter övervägande vinter och vår.

  Chinook

  Rocky Mountains, Kanada och USA.
  En varm och torr västvind (en typ av foehn) som sker på östra sidan av Rocky Mountains. Ankomsten är vanligtvis plötslig, med en följaktligen stor temperaturökning och snabb smältning av snö.

  Etesian

  Egeiska havet och östra Medelhavet
  En grekisk term för vinden som blåser ibland på sommaren (maj till september) från en riktning mellan nordost och nordväst i östra Medelhavet, särskilt i Egeiska havet. Vindarna kallas ”meltemi” i Turkiet.

  Foehn effekt

  Europeiska alperna
  En varm torr vind som förekommer i leeward av ett antal berg. Medan namnet härrörde från de europeiska alperna används det nu som en mer allmän term för denna typ av vind världen över.

  Haboob

  Sudan
  Namnet gäller en dammstorm i Sudan norr om 13 ° N. De förekommer från ca maj till september och är vanligast på eftermiddagen och kvällen.

  Harmattan

  Västafrika
  En torr vind blåser från nordöstra / östlig riktning över nordvästra Afrika. Att vara både torr och relativt kallt, utgör en välkommen lättnad från tropiska stadiga fuktiga värme, och från dess hälsotillstånd är det lokalt känt som ”läkaren”. Det transporterar det från öknen stora mängder damm ofta i tillräcklig mängd för att bilda en tjock dimma, vilket hindrar navigering på floderna.

  Khamsin

  Egypten och Röda havet
  En sydlig vind blåser över Egypten framför fördjupningar som passerar österut längs Medelhavet eller norra Afrika, medan trycket är högt öster om Nilen. Eftersom den här vinden blåser från den inre delen av kontinenten är den varm och torr och bär ofta mycket damm. Det heter med hänvisning till de femtio dagarna som det sägs blåsa, oftast från april till juni

  Levante

  Spanien, Sydfrankrike och Gibraltar
  En fuktig östlig vind som passerar genom Gibraltarsundet. Det är vanligast från juni till oktober, men kan förekomma i någon månad.

  Leveche

  Sydost Spanien
  En het, torr, sydlig vind som blåser på Spaniens sydostkust framför en framväxande depression. Det bär ofta mycket damm och sand, och dess synsätt indikeras av en remsa brunt moln på södra horisonten.

  Mistral

  Södra Frankrike, medelhavet, Sardinien, Sicilien
  En nordvästlig eller nordlig vind som blåser offshore längs Medelhavets nordkust från Delta del Ebro till Genua. I regionens huvudutveckling är dess egenskaper dess frekvens, dess styrka och dess torra kyla. Det är mest intensivt vid Languedoc och Provence, framför allt i Rhône-deltaet.

  Scirocco

  Nordafrika och Medelhavet
  En varm sydlig – sydostlig vind i Medelhavsområdet. Nära Afrikas nordkust är vinden varm och torr och bär ofta mycket damm. Efter att ha korsat Medelhavet når scirocco den europeiska kusten som en fuktig vind och är ofta förknippad med låga stratusmoln. Det är en filtbegrepp som omfattar många lokala vindar, inklusive Ghibli (Libyen), Chili (Tunisien) och Khamsin (Egypten)

Vinden i Stockholm just nu