Välja rätt kitebräda

Att välja rätt bräda är mer betydelsefullt än man kan tro. Outline, rocker, flex och storlek. Lägg fokus på ditt brädval

Val av bräda – viktigare än man kan tro

Storlek spelar roll! Storleken är nog den viktigaste aspekten av en kitebräda. Outline, rocker, vikt, flex spelar också in.

Ju större brädan är, desto större yta får du. Därför hjälper större brädor dig att plana tidigare och hålla dig kvar upwind i svaga vindar. Men stora brädor blir svårare att manövrera när vinden ökar i styrka. Och din utveckling tar dig från nybörjare till mer erfaren kitesurfare. Att hitta en balans mellan utveckling och framtid åkstil är A och O. Se vårt utbud av kitebrädor >>

Lägg fokus på ditt brädval

Det finns kites för speciella önskemål och självklart finns det också brädor för många situationer. Att matcha storleken och prestanda i kiten med rätt bräda blir bäst. För att kunna göra det finns det fyra saker du ska tänka på:

Längd och bredd
Avgör om du planar tidigt eller får bättre grepp samt hur stabil i åkriktning den är

Flex
Avgör om brädan går mjukt eller hårt i vattnet

Rocker
Avgör hur bekväm brädan är i chopp, samt hur lätt eller svårt du surfar upwind / tar höjd.

Outline
Avgör vilken generell karaktär brädan har, hur effektiv kant den får i vattnet och hur din höjdtagningsförmåga blir

Illustration på board outline
Illustration på rocker

Välj rätt bräda

En mjukare bräda är lite behagligare i choppigt vatten men kräver mer kraft från kiten.

Andra är hårdare och blir snabbare i vattnet. Perfekt för att plana tidigt och kunna åka bättre upwind. Nackdelen med en hård typ av bräda är att den upplevas lite stötig i vattnet.

En bräda med mycket rocker är slöare i vattnet, men upplevs skönare i chopp och mer loose för trick.

En kort bräda kräver mer av åkaren då den lättare kan dyka ner i vattnet medan en lång bräda ger bra riktning och stabilitet, men är klumpig att svänga runt.

En rak outline gör det lättare att ta höjd, ökar snabbheten i vattnet, men kan upplevas skära / driva för hårt i riktningen.

Det handlar därför att välja rätt bräda anpassad till vind, åkstil och utveckling. Brädan har större betydelse än vad man tror, varje centimeter spelar roll.

Vi har mycket stor erfarenhet av kitebrädor, karaktärer och hjälper dig med ditt brädval. Välkommen att ringa oss, 070 046 40 42 eller kom in i butiken.

Xenon Infra 2018 kitebrädaSe vårt utbud av kitebrädor >>

Brädor finns i olika modeller

Twintip
Är den vanligaste brädtypen. En twintip har likadan framdel som bakdel. På denna typ av bräda sitter fötterna fast, antingen med straps som är ett ställbart band över foten, eller med boots vilket är sko som sitter fast på brädan. Twintip används för åkstilarna Freeride, Freestyle, Wakestyle och Big Air.

Surfbräda / directiona
En bräda som används vid åkstilen Wave (kitesurfa på vågor). Används med eller utan fot straps. Det finns inga större skillnader mellan en kitesurfbräda och en vanlig surfbräda förutom att en kitesurfbräda är smalare, tunnare och kortare.

Hydrofoil
Är den snabbaste kitebrädan som går att hitta. Tack vare sitt hydrodynamiska bärplan med vinge flyger brädan över vattenytan och eliminerar vattendraget. Det är den bästa brädan för att åka fort och surfa upwind / ta höjd, men kräver stor kitekontroll och mycket träning för att bemästra.

Vad söker du?
Vi har begagnade kitebrädor för nybörjare och i butiken hjälper vi dig att anpassa storleken till din vikt och erfarenhetsnivå