Välja kitestorlek

Att välja rätt storlek är det första steget mot att hitta den bästa kiteutrustningen för dig

Guide kiteutrustning

Kites finns i olika design och storlek. Det finns massor av märken och typer att välja mellan och kan lätt bli förvirrande, men det är inget att oroa sig över, vi hjälper dig. Kvalitetsmässigt håller de flesta märken hög kvalitet, oavsett tillverkare, och säkerhetssystemet har utvecklats mycket på senare år.

Men att veta vilken kiteutrustning som passar just dig är inte helt lätt, speciellt om det är din första kite. Vi går igenom hur du stegvis hittar rätt kiteutrustning.

vilken kite ska jag välja?

Det viktigaste är att välja rätt storlek. Det gör du i relation till din vikt och vindstyrka där du ska surfa mest. Även vindkvalitet (byig eller jämn vind) spelar in när du väljer kitestorlek

GRUNDREGEL

Väger du mycket och / eller det blåser svaga vindar = stor kite.
Väger du lite eller blåser mycket = mindre kite.

Titta gärna närmare på vår storleksguide nedan

Förutom storlek kan du som nybörjare titta på en kitemodell som är mer stabil, snällare och lite långsammare för att den inte ska dra dig så hårt.

Kitemodellen du ska fokusera dig på benämns SLE, delta-hybrid kite eller en freeride-modell. Denna typ passar bäst för dig som nybörjare. De är lätta att återstarta från vattnet och är stabila vilket underlättar din inlärningsprocess.

Om du tar dig ut på vattnet regelbundet efter en kitekurs eller är mer erfaren, rekommenderar vi istället att välja kite utifrån hur den presterar i luften. Köp då en kite som du kan kan växa med några år.

kites har olika flygkaraktär

En del kites kan vara mer stabila, snällare och långsammare. Medan andra kites kan vara aggressivare, snabbare och kraftfullare.

Några kites flyger längre bak i vindfönstret och drar mycket downwind. Andra flyger fortare och lite längre fram i fönstret, vilket gör att du lättare surfar upwind.

Alla kites har också olika flygkaraktär. Därför är det bästa sättet att välja utrustning är att testa utrustningen innan du handlar.

KITEBOARDCENTER erbjuder vi gratis test och demo hela året. Kontakta oss om du är intresserad av någon av våra produkter

STORLEKSGUIDE för KITes

Den här guiden ger dig en uppfattning om ungefär hur du ska välja storlek efter din vikt och vindstyrka. Detta är en helt personlig guide baserad på våra erfarenheter. Du hittar just ditt märkes rekommenderade vindregister i dess manual.

 

DIN VIKT: 50 – 70 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
Mycket svag vind,
1 – 3 ms
Svag vind,
3 – 5 ms
15 – 17 m2 4 – 11 m2
Måttlig vind,
4 – 7 ms
12 – 15 m2 5 – 9 m2 < 17 m2
Frisk vind,
6 – 9 ms
8 – 10 m2 4 – 5 m2 < 14 m2
Stark vind,
8 – 10 ms
6 – 9 m2 4 m2 < 12 m2
Stark vind,
10 – 15 ms
5 – 8 m2 4 m2 < 10 m2

 

DIN VIKT: 80 – 95 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
Mycket svag vind,
1 – 3 ms
Svag vind,
3 – 5 ms
15 – 19 m2 4 – 14 m2
Måttlig vind,
4 – 7 ms
13 – 19 m2 4 – 12 m2
Frisk vind,
6 – 9 ms
11 – 14 m2 4 – 10 m2 < 19 m2
Stark vind,
8 – 10 ms
10 – 14 m2 4 – 9 m2 < 19 m2
Stark vind,
10 – 15 ms
9 – 13 m2 4 – 8 m2 < 16 m2
 • Snabbguide kitestorlek

  Välj mindre kite om

  • Det blåser mycket
  • Du väger mindre
  • Du har större bräda
  • Du surfar med hydrofoil

  Välj större kite om

  • Det blåser mindre
  • Du väger mycket
  • Du har mindre bräda

  Ovanstående guide gäller ej om

  • Du given vindstyrka VILL surfa överriggat
  • Du har för avsikt att surfa i extremt svaga
  • Du har väldigt smal bräda
  • Har en kitebräda med mycket rocker
  • Du planerar att surfa med hydrofoil

   

  Kitetillverkare har utmärkta storleksguider och lämpliga tabeller över vindregister för varje kitestorlek 

 • Kitestorlekar för barn

  Den största risken med barn och ungdomar är att de kan bli överriggade fort och hamna i farliga situationer om vinden ökar snabbt eller kraftigt. Välj därför en mindre kitestorlek för barnen och i förhållande till deras vikt och vilka vindstyrkor ni känner er bekväma i.

  Vi vet samtidigt att små kites flyger ”sämre” i svaga vindar. Det gäller speciellt när vinden är svag och byig. En-strutts kites väger mindre och flyger rent och lätt i svaga vindar, är lätta att återstarta. Bra modeller är Eleveight och Duotone Mono.

  Ett smart sätt att tänka är att skaffa en kitestorlek som även en vuxen kitesurfare kan ha som hårdvinds eller stormkite.

 • Kitestorlek VS erfarenhetsnivå

  Erfarenhetsnivå spelar in, om du är nybörjare, intermediate eller avancerad kitesurfare spelar viss roll, men vindstyrka och din vikt är av större betydelse. Du ska alltså generellt inte välja ”mindre kitestorlek so nybörjare

  Är du nybörjare kan du gärna börja med en kite som är lite större. Du kommer känna dig mer bekväm i svaga till måttliga vindar och då är en stor kite lämplig. En stor kite svänger lite långsammare och är mer förlåtande innan din teknik är helt utvecklad.

  När du blir mer erfaren, har mer kitekontroll och vet hur du ska fördela din vikt på kitebrädan så kan du minska kitestorleken. Timmar på vattnet ger erfarenhet. Du blir bättre på att utnyttja vinden effektivt och kan surfa även i lägre vindar.

 • Kitestorlek utomlands

  Generellt sett blåser det ofta mer utomlands, men inte nödvändigtvis. Vindsystemet i världen ändras beroende på årstid och säsong och rör sig över hela jorden. Alla destinationer har olika tidpunkter då vinden är mer konstant och pålitlig.

  Vi vet i stora drag att det blåser mer i ex vis Brasilien, Karibien etc mellan september – december. I Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Boracay etc mellan december – februari. I Egypten, södra Europa, Sverige,  mellan april – oktober.  Det finns också olika benämningar för dessa konstanta vindar, termalvindar och vindsäsonger.

  Normalt används lite mindre kitestorlekar utomlands, men grunden är inom kitesurf att alltid anpassa kitestorlek efter aktuell vind. Du kan alltså resa till ex vis Brasilien och ändå få surfa med 17 m2. Det beror helt och hållet på när du reser, och om du har tur eller otur 🙂

  Världsvindars namn och destinationer

  Berg

  Sydvästra kusterna i Sydafrika och Namibia
  Vindar som blåser från inre berg till södra och västra kusterna av Namibia och Sydafrika.
  Dessa vindar blåser under vintersäsongen och skapar också höga temperaturer.

  Bora

  Adriatiska regionerna i Italien, Slovenien och Kroatien
  En kall vind blåser på norra Adriatiska kusten och norra italienska slätter övervägande vinter och vår.

  Chinook

  Rocky Mountains, Kanada och USA
  En varm och torr västvind (en typ av foehn) som sker på östra sidan av Rocky Mountains. Ankomsten är vanligtvis plötslig, med en följaktligen stor temperaturökning och snabb smältning av snö.

  Etesian

  Egeiska havet och östra Medelhavet
  En grekisk term för vinden som blåser ibland på sommaren (maj till september) från en riktning mellan nordost och nordväst i östra Medelhavet, särskilt i Egeiska havet. Vindarna kallas ”meltemi” i Turkiet.

  Foehn effekt

  Europeiska alperna
  En varm torr vind som förekommer i leeward av ett antal berg. Medan namnet härrörde från de europeiska alperna används det nu som en mer allmän term för denna typ av vind världen över.

  Haboob

  Sudan
  Namnet gäller en dammstorm i Sudan norr om 13 ° N. De förekommer från ca maj till september och är vanligast på eftermiddagen och kvällen.

  Harmattan

  Västafrika
  En torr vind blåser från nordöstra / östlig riktning över nordvästra Afrika. Att vara både torr och relativt kallt, utgör en välkommen lättnad från tropiska stadiga fuktiga värme, och från dess hälsotillstånd är det lokalt känt som ”läkaren”.

  Det transporterar det från öknen stora mängder damm ofta i tillräcklig mängd för att bilda en tjock dimma, vilket hindrar navigering på floderna.

  Khamsin

  Egypten och Röda havet
  En sydlig vind blåser över Egypten framför fördjupningar som passerar österut längs Medelhavet eller norra Afrika, medan trycket är högt öster om Nilen.

  Eftersom den här vinden blåser från den inre delen av kontinenten är den varm och torr och bär ofta mycket damm. Det heter med hänvisning till de femtio dagarna som det sägs blåsa, oftast från april till juni

  Levante

  Spanien, Sydfrankrike och Gibraltar
  En fuktig östlig vind som passerar genom Gibraltarsundet. Det är vanligast från juni till oktober, men kan förekomma i någon månad.

  Leveche

  Sydost Spanien
  En het, torr, sydlig vind som blåser på Spaniens sydostkust framför en framväxande depression. Det bär ofta mycket damm och sand, och dess synsätt indikeras av en remsa brunt moln på södra horisonten.

  mistral

  Södra Frankrike, medelhavet, Sardinien, Sicilien
  En nordvästlig eller nordlig vind som blåser offshore längs Medelhavets nordkust från Delta del Ebro till Genua. I regionens huvudutveckling är dess egenskaper dess frekvens, dess styrka och dess torra kyla. Det är mest intensivt vid Languedoc och Provence, framför allt i Rhône-deltaet.

  Scirocco

  Nordafrika och Medelhavet
  En varm sydlig – sydostlig vind i Medelhavsområdet. Nära Afrikas nordkust är vinden varm och torr och bär ofta mycket damm. Efter att ha korsat Medelhavet når scirocco den europeiska kusten som en fuktig vind och är ofta förknippad med låga stratusmoln.

  Det är en filtbegrepp som omfattar många lokala vindar, inklusive Ghibli (Libyen), Chili (Tunisien) och Khamsin (Egypten).

 • Perfekta kitestorleken

  Enkelt svar: Det finns ingen perfekt kitestorlek som klarar alla vindstyrkor.
  Generellt kan man säga att 12 m2 är en allroundmässigt bra storlek för hela världen. Sen bygger du din quiver med liten kite (4 – 10 m2) om du ska surfa där det blåser mycket och starka vindar (över 10 ms – ). Eller stor kite (13-19 m2) om du ofta surfar i svaga, måttliga vindar (3 – 7 ms)

HANDLA KITEUTRUSTNING

Att välja rätt storlek ska inte vara den svåra delen när det kommer till att välja vilken kite du ska ha. Vi kommer titta närmare på prestanda och kite karaktärer här.

Vi guidar dig rätt när du vill köpa utrustning. Vi lyssnar på dina önskemål och anpassar oss efter om du letar efter nytt eller begagnat. Om du har några funderingar som inte står i ovanstående köpguide tveka inte att höra av dig till oss.

Du har garanti på all utrustning som vi säljer, nytt eller begagnat. Support & stöd ingår samt inbytesrätt om det visar sig att utrustningen inte passar dina förväntningar. Hos oss har du alltid ett tryggt och säkert köp. Prata med oss för din bästa deal.