Välja kitestorlek

Att välja rätt storlek på kiten är det första steget att hitta den bästa kiteutrustningen

Kitestorlek viktigast

Kites finns i olika märken, design och karaktär. Innan du väljer märke och modell ska du bestämma vilken storlek du ska ha. Det är storleken på kiten som kommer avgöra vilka vindstyrkor du kan surfa i.

Generellt är 11, 12, 13 m2 en bra bas-kite för nybörjare. Den kompletterar du lätt med mindre eller större kite. Val av kitestorlek bestäms till största delen av din vikt och vindstyrkan på den plats där du ska surfa mest. Erfarenhet spelar också roll.

Följ denna guide för att hitta den kitestorlek som passar dig bäst. Följ oss också på facebook, håll koll på våra demodagar & workshops, där du kan testa olika storlekar och märken

När välja Liten kite?

Kites mellan ca 4 m2 till 10 m2 räknas som små kites. Dessa lämpar sig för hårda vindar eller om du väger lite.

En kite i denna storlek är sällan bra som första kite om du är nybörjare. Om du inte uppfyller de förstnämnda kriterierna, dvs väger lite eller surfar i starka vindar

Core Nexus 9 m2 - liten kite, för starka vindar

9 m2 är en liten kite. Lämplig för vindstyrkor mellan 9 – 15 ms. Core Nexus är en allroundkite

Välj denna kitestorlek om:

 1. Du surfar i starka vindar, över 10 ms
 2. Väger under 65 kg
 3. Kör mest snowkite
 4. Surfar hydrofoil i mediumvindar

När välja Stor kite

Stora kites är allt över 13 m2. Större kitestorlekar ger mer dragkraft, är mer förlåtande och hanterar byig vind bättre. 

Om du väger mer än 85 kg och surfar i svaga vindar kan du behöva köpa minst 13-14 m2 och uppåt för din bas-kite. 

Stor kite för lättare vindar

15 m2 är per definition en ”stor” kite. Användningsområde mellan 5-9 ms. Core XR6 är en high performance freeridekite

Andra aspekter

Det är mer än bara din vikt och vindstyrka som spelar roll när du väljer storlek på kite. Din teknik, linlängd och brädstorlek påverkar mycket

Orten du surfar på / byighet

Det är enorm skillnad att surfa i byiga vindförhållanden jämfört med ett jämnt stabilt vindflöde över kiten. Bor du ex vis i Stockholm med byigare skärgårdsvindar, välj större kite som ”flyger igenom” turbulens med bättre flow. Surfar du mest på Gotland, Öland, Skåne, Västkusten är vindkvaliteten lite bättre och jämnare. Då kan du gå ner någon kvadratmeter.

Din vikt

Varje kilo räknas. Om du väger mycket bör du normalt ha en större kite. Det ger mer drag och du planar tidigare på vattnet

Din Teknik

Ju bättre din teknik är desto mindre kitestorlek kan du välja. När du vet exakt hur du ska flyga din kite för att generera så effektivt drag som möjligt och stå rätt på kitebrädan så kommer du kunna gå ner i kitestorlek.

Brädans storlek

Har du en liten bräda bör du ha större kite. Kort och smal bräda kräver mer dragkraft för att bibehålla planing och lyft. Med extra kvadratmeter kommer du till viss del kunna kompensera.

Linornas längd

Långa linor (över 25 meter och uppåt) ger större vindfönster och mer kraft. Skaffa förlängningslinor, 4-6 meter och du kan skapa mer kraft i kiten. Och vice versa, om du väljer korta linor, kan du vara ute i starkare vindar.

Hydrofoil

Om du surfar med hydrofoilbräda kan du välja mindre kitestorlek jämfört med om du surfar twintip. Foilbrädorna kräver knappt någon dragkraft och du kan frångå ordinarie storleksguider.

Underlag

Om du kör på vintern, snö och is, kan du i regel använda mindre kitestorlek. Du glider lättare över snön och isen, med mindre motstånd, kan du minska kitestorleken

kites har olika flygkaraktär

En del kites kan vara mer stabila, snällare och långsammare. Medan andra kites kan vara aggressivare, snabbare och kraftfullare.

Några kites flyger längre bak i vindfönstret och drar mycket downwind. Andra flyger fortare och lite längre fram i fönstret, vilket gör att du lättare surfar upwind.

Alla kites har också olika flygkaraktär. Därför är det bästa sättet att välja utrustning är att testa utrustningen innan du handlar.

Om du tar dig ut på vattnet regelbundet efter en kitekurs eller är mer erfaren, rekommenderar vi istället att välja kite utifrån hur den presterar i luften. Köp då en kite som du kan kan växa med några år.

KITEBOARDCENTER erbjuder vi gratis test och demo hela året. Kontakta oss om du är intresserad av någon av våra produkter

Grundregel kitestorlek

Väger du mycket = stor kite
Svaga vindar = stor kite
Väger du lite = mindre kite
Blåser det mycket = mindre kite

Förutom storlek kan du som nybörjare titta på en kitemodell som är mer stabil, snällare och lite långsammare för att den inte ska dra dig så hårt.

En eller två kites – vilka storlekar ska jag ha?

En bra regel är att ha minst 4 – 5 m2 mellan kitesen på stora kites och 3-4 m2 mellan mindre kites. Exempel: Har du 12 m2 och vill ha större, köp 17 m2. Söker du mindre kite så blir 8 eller 9 m2 lämpligt.

Tänk också strategiskt när du köper din första kite. Vid något tillfälle kommer du behöva att komplettera med en annan kitestorlek. Bra kombinationer:

12 + 17 m2
Den vanligaste Stockholms set-upen för dig över 80 kg

8 + 12 + 17 m2
Den vanligaste allround set-upen av kitequiver

7 + 10 + 15 m2
Alternativ set up om du väger mindre

9 + 14 m2
Bra två-kites kombo om du är erfaren, vill ha två kites och väger över 85 kg

STORLEKSGUIDE för KITes

Den här guiden ger dig en uppfattning om ungefär hur du ska välja storlek efter din vikt och vindstyrka. Detta är en helt personlig guide baserad på våra erfarenheter. Du hittar just ditt märkes rekommenderade vindregister i dess manual.

DIN VIKT: 50-70 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
1-3 ms
3-5 ms 15-17 m2 4-11 m2
4-7 ms 12-15 m2 5-9 m2 < 17 m2
6-9 ms 8-10 m2 4-5 m2 < 14 m2
8-10 ms 6-9 m2 4 m2 < 12 m2
10-15 ms 5-8 m2 4 m2 < 10 m2
DIN VIKT: 80-95 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
1-3 ms
3-5 ms 15 – 19 m2 4 – 14 m2
4-7 ms 13 – 19 m2 4 – 12 m2
6-9 ms 11 – 14 m2 4 – 10 m2 < 19 m2
8-10 ms 10 – 14 m2 4 – 9 m2 < 19 m2
10-15 ms 9 – 13 m2 4 – 8 m2 < 16 m2
 • Snabbguide kitestorlek

  Välj mindre kite om

  • Det blåser mycket
  • Du väger mindre
  • Du har större bräda
  • Du surfar med hydrofoil

  Välj större kite om

  • Det blåser mindre
  • Du väger mycket
  • Du har mindre bräda

  Ovanstående guide gäller ej om

  • Du given vindstyrka VILL surfa överriggat
  • Du har för avsikt att surfa i extremt svaga
  • Du har väldigt smal bräda
  • Har en kitebräda med mycket rocker
  • Du planerar att surfa med hydrofoil

  Kitetillverkare har utmärkta storleksguider och lämpliga tabeller över vindregister för varje kitestorlek, här är en som du kan använda. PS Notera att vindstyrkan specificeras i knop. 1 ms = 2 knop

  Kitestorlek - välj rätt kite

 • Kitestorlekar för barn

  Den största risken med barn och ungdomar är att de kan bli överriggade fort och hamna i farliga situationer om vinden ökar snabbt eller kraftigt. Välj därför en mindre kitestorlek för barnen och i förhållande till deras vikt och vilka vindstyrkor ni känner er bekväma i.

  Kite for Kids - lär dina barn kitesurfing

  Vi vet samtidigt att små kites flyger ”sämre” i svaga vindar. Det gäller speciellt när vinden är svag och byig. En-strutts kites väger mindre och flyger rent och lätt i svaga vindar, är lätta att återstarta. Bra modeller är Eleveight och Duotone Mono.

  Ett smart sätt att tänka är att skaffa en kitestorlek som även en vuxen kitesurfare kan ha som hårdvinds eller stormkite.

 • Kitestorlek och erfarenhetsnivå

  Erfarenhetsnivå spelar in, om du är nybörjare, intermediate eller avancerad kitesurfare spelar viss roll, men vindstyrka och din vikt är av större betydelse. Du ska alltså generellt inte välja ”mindre kitestorlek bara för att du är nybörjare

  Är du nybörjare kan du gärna börja med en kite som är lite större. Du kommer känna dig mer bekväm i svaga till måttliga vindar och då är en stor kite lämplig. En stor kite svänger lite långsammare och är mer förlåtande innan din teknik är helt utvecklad.

  När du blir mer erfaren, har mer kitekontroll och vet hur du ska fördela din vikt på kitebrädan så kan du minska kitestorleken. Timmar på vattnet ger erfarenhet. Du blir bättre på att utnyttja vinden effektivt och kan surfa även i lägre vindar.

 • Kitestorlek och åkstil

  När du är mer erfaren och hanterar de flesta vindstyrkor, väderförhållanden, känner dig mycket bekväm med kitekontroll och kanske har nishat in din åkstil så brukar man gå ifrån standardtabellerna. En för liten kite gör att man kan behöva styra kiten upp och ner för att generera drag, och det är energikrävande. Är du lite överriggad så har du ofta bättre kontroll.

  För unhooked freestyle så väljer man ibland c-kite och lite större för mer kraft
  Om du vill boosta Big Air så väljer du en kitestorlek som är på gränsen till överriggad
  Om du surfar hydrofoil och har erfarenhet så går det minska kitestorleken
  Våg-kitesurfing innebär ofta mindre kitestorlek, den ska ge tillräckligt drag, men inte för mycket

  Ju fler åkstilar du gillar desto mer kites äger du ofta. Då är inte vind-register det viktigaste, utan karaktär, prestanda och känslan som du vill ha i din åkning.

 • Kitestorlek utomlands

  Generellt sett blåser det ofta mer utomlands, men inte nödvändigtvis. Vindsystemet i världen ändras beroende på årstid och säsong och rör sig över hela jorden. Alla destinationer har olika tidpunkter då vinden är mer konstant och pålitlig.

  Vi vet i stora drag att det blåser mer i ex vis Brasilien, Karibien etc mellan september – december. I Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Boracay etc mellan december – februari. I Egypten, södra Europa, Sverige,  mellan april – oktober.  Det finns också olika benämningar för dessa konstanta vindar, termalvindar och vindsäsonger.

  Normalt används lite mindre kitestorlekar utomlands, men grunden är inom kitesurf att alltid anpassa kitestorlek efter aktuell vind. Du kan alltså resa till ex vis Brasilien och ändå få surfa med 17 m2. Det beror helt och hållet på när du reser, och om du har tur eller otur 🙂

  vindar i världen

  Berg

  Sydvästra kusterna i Sydafrika och Namibia
  Vindar som blåser från inre berg till södra och västra kusterna av Namibia och Sydafrika.
  Dessa vindar blåser under vintersäsongen och skapar också höga temperaturer.

  Bora

  Adriatiska regionerna i Italien, Slovenien och Kroatien
  En kall vind blåser på norra Adriatiska kusten och norra italienska slätter övervägande vinter och vår.

  Chinook

  Rocky Mountains, Kanada och USA
  En varm och torr västvind (en typ av foehn) som sker på östra sidan av Rocky Mountains. Ankomsten är vanligtvis plötslig, med en följaktligen stor temperaturökning och snabb smältning av snö.

  Etesian

  Egeiska havet och östra Medelhavet
  En grekisk term för vinden som blåser ibland på sommaren (maj till september) från en riktning mellan nordost och nordväst i östra Medelhavet, särskilt i Egeiska havet. Vindarna kallas ”meltemi” i Turkiet.

  Foehn effekt

  Europeiska alperna
  En varm torr vind som förekommer i lä ( Leeward ) om ett antal berg. Medan namnet härrörde från de europeiska alperna används det nu som en mer allmän term för denna typ av vind världen över.

  Haboob

  Sudan
  Namnet gäller en dammstorm i Sudan norr om 13 ° N. De förekommer från ca maj till september och är vanligast på eftermiddagen och kvällen.

  Harmattan

  Västafrika
  En torr vind blåser från nordöstra / östlig riktning över nordvästra Afrika. Att vara både torr och relativt kallt, utgör en välkommen lättnad från tropiska stadiga fuktiga värme, och från dess hälsotillstånd är det lokalt känt som ”läkaren”.

  Det transporterar det från öknen stora mängder damm ofta i tillräcklig mängd för att bilda en tjock dimma, vilket hindrar navigering på floderna.

  Khamsin

  Egypten och Röda havet
  En sydlig vind blåser över Egypten framför fördjupningar som passerar österut längs Medelhavet eller norra Afrika, medan trycket är högt öster om Nilen.

  Eftersom den här vinden blåser från den inre delen av kontinenten är den varm och torr och bär ofta mycket damm. Det heter med hänvisning till de femtio dagarna som det sägs blåsa, oftast från april till juni

  Levante

  Spanien, Sydfrankrike och Gibraltar
  En fuktig östlig vind som passerar genom Gibraltarsundet. Det är vanligast från juni till oktober, men kan förekomma i någon månad.

  Leveche

  Sydost Spanien
  En het, torr, sydlig vind som blåser på Spaniens sydostkust framför en framväxande depression. Det bär ofta mycket damm och sand, och dess synsätt indikeras av en remsa brunt moln på södra horisonten.

  mistral

  Södra Frankrike, medelhavet, Sardinien, Sicilien
  En nordvästlig eller nordlig vind som blåser offshore längs Medelhavets nordkust från Delta del Ebro till Genua. I regionens huvudutveckling är dess egenskaper dess frekvens, dess styrka och dess torra kyla. Det är mest intensivt vid Languedoc och Provence, framför allt i Rhône-deltaet.

  Scirocco

  Nordafrika och Medelhavet
  En varm sydlig – sydostlig vind i Medelhavsområdet. Nära Afrikas nordkust är vinden varm och torr och bär ofta mycket damm. Efter att ha korsat Medelhavet når scirocco den europeiska kusten som en fuktig vind och är ofta förknippad med låga stratusmoln.

  Det är en filtbegrepp som omfattar många lokala vindar, inklusive Ghibli (Libyen), Chili (Tunisien) och Khamsin (Egypten).

 • Perfekta kitestorleken

  Enkelt svar: Det finns ingen perfekt kitestorlek som klarar alla vindstyrkor.

  Generellt kan man säga att 12 m2 är en allroundmässigt bra storlek. Sen bygger du din quiver med liten kite (4 – 10 m2) om du ska surfa där det blåser mycket och starka vindar (över 10 ms – ). Eller stor kite (13-19 m2) om du ofta surfar i svaga, måttliga vindar (3 – 7 ms)

HANDLA KITEUTRUSTNING

Att välja rätt storlek ska inte vara den svåra delen när det kommer till att välja vilken kite du ska ha. 

Vi hjälper dig när du vill köpa utrustning, lyssnar på dina önskemål och anpassar utrustning efter din budgetnivå samt om du letar efter nytt eller begagnat.

Om du har några funderingar som inte står i ovanstående köpguide tveka inte att höra av dig till oss, 070 046 40 42,   072 183 02 75 eller info@kiteboardcenter.se

Du vet väl att du har garanti på all utrustning som vi säljer, nytt eller begagnat. Support & stöd ingår samt inbytesrätt om det visar sig att utrustningen inte passar dina förväntningar. Hos oss har du alltid ett tryggt och säkert köp. Prata med oss för din bästa deal.

Fortsätt läsa vår guide om hur du väljer rätt kiteutrustning. I nästa avsnitt berättar vi om prestanda och kiters karaktärer här