Välja kitestorlek

Att välja rätt storlek på kiten är det första steget att hitta den bästa kiteutrustningen

Kitestorlek viktigast

Kites finns i olika märken, design och karaktär. Innan du väljer märke och modell ska du bestämma vilken storlek du ska ha. Det är storleken på kiten som kommer avgöra vilka vindstyrkor du kan surfa i.

Generellt är 11, 12, 13 m2 en bra bas-kite för nybörjare. Den kompletterar du lätt med mindre eller större kite. Val av kitestorlek är i stort sätt helt beroende på din vikt och vindhistoriken på den plats där du ska surfa mest. Erfarenhet spelar också roll.

Följ denna guide för att hitta den kitestorlek som passar dig bäst.

När välja Liten kite?

Kites mellan ca 4 m2 till 10 m2 räknas som små kites. Dessa lämpar sig för hårda vindar eller om du väger lite.

En kite i denna storlek är sällan bra som första kite om du är nybörjare. Om du inte uppfyller de förstnämnda kriterierna, dvs väger lite eller surfar i starka vindar

Core Nexus 9 m2 - liten kite, för starka vindar

9 m2 är en liten kite. Lämplig för vindstyrkor mellan 9 – 15 ms. Core Nexus är en allroundkite

Välj denna kitestorlek om:

 1. Du surfar i starka vindar, över 10 ms
 2. Väger under 65 kg
 3. Kör mest snowkite
 4. Surfar hydrofoil

När välja Stor kite

Stora kites är allt över 13 m2. Större kitestorlekar ger mer dragkraft, är mer förlåtande och hanterar byig vind bättre. 

Om du väger mer än 85 kg och surfar i svaga vindar kan du behöva köpa minst 13-14 m2 och uppåt för din bas-kite. 

Stor kite för lättare vindar

15 m2 är per definition en ”stor” kite. Användningsområde mellan 5-9 ms. Core XR6 är en high performance freeridekite

Vindstyrka och storlek – lathund

Blåser det svagt (4-6 ms) använd stor kite (13-17 m2)
Blåser det starkt (över 10 ms) använd mindre kite (5-10 m2)
Blåser det mittemellan (6-9 ms) använd baskite (11-13 m2)

Andra aspekter

Det är mer än bara vindstyrkan som spelar roll när du väljer storlek på kite. Din vikt, teknik och brädstorlek påverkar mycket

Din vikt

Varje kilo räknas 🙂 . Om du väger mycket bör du normalt ha en större kite. Det ger mer drag och du planar tidigare på vattnet

Din Teknik

Ju bättre din teknik är desto mindre kitestorlek kan du välja. När du vet exakt hur du ska flyga din kite för att generera så effektivt drag som möjligt så kommer du kunna gå ner i kitestorlek.

Brädans storlek

Har du en liten bräda bör du ha större kite. Kort och smal bräda kräver mer dragkraft för att bibehålla planing och lyft. Med extra kvadratmeter kommer du till viss del kunna kompensera.

Underlag

Om du kör på vintern, snö och is, kan du i regel använda mindre kitestorlek. Du glider lättare över snön och isen, med mindre motstånd, kan du minska kitestorleken

kites har olika flygkaraktär

En del kites kan vara mer stabila, snällare och långsammare. Medan andra kites kan vara aggressivare, snabbare och kraftfullare.

Några kites flyger längre bak i vindfönstret och drar mycket downwind. Andra flyger fortare och lite längre fram i fönstret, vilket gör att du lättare surfar upwind.

Alla kites har också olika flygkaraktär. Därför är det bästa sättet att välja utrustning är att testa utrustningen innan du handlar.

Om du tar dig ut på vattnet regelbundet efter en kitekurs eller är mer erfaren, rekommenderar vi istället att välja kite utifrån hur den presterar i luften. Köp då en kite som du kan kan växa med några år.

KITEBOARDCENTER erbjuder vi gratis test och demo hela året. Kontakta oss om du är intresserad av någon av våra produkter

GRUNDREGEL kitestorlek

Väger du mycket = stor kite
Svaga vindar = stor kite
Väger du lite = mindre kite
Blåser det mycket = mindre kite

Förutom storlek kan du som nybörjare titta på en kitemodell som är mer stabil, snällare och lite långsammare för att den inte ska dra dig så hårt.

En eller två kites – vilka storlekar?

En bra regel är att ha minst 4 eller 5 m2 mellan kitesen. Dvs har du 12 m2 som bas-kite och vill ha större, köp en 17 m2. Ska du ha mindre så 8 eller 9 m2. Har du 15 m2 kanske 9 eller 10 m2 är nästa kitestorlek nedåt. Och sen 6-7 m2 som stormkite

Hög kvalitet – högre pris

Det finns många kitemärken och modeller att välja mellan. Kitemodellen du bör fokusera dig på de första åren kallas SLE, delta-hybrid eller freeride-modell. Denna typ passar bäst för dig som nybörjare men även att utvecklas på som mer erfaren kitesurfare. De är lätta att återstarta från vattnet och är stabila vilket underlättar din inlärningsprocess.

De flesta märken på marknaden håller mycket hög kvalitet, oavsett tillverkare. Vi säljer några av de erkänt största märkena med högst kvalitet är bl.a Core, Duotone, North, Eleveight Andra märken med hög kvalitet; Cabrinha, Slingshot, F-One, Naish, Ozone med flera. Säkerhetssystemet har utvecklats mycket på senare år och all utrustning håller hög standard i detta avseende

Men att veta vilken kiteutrustning som passar just dig är inte helt lätt, speciellt om det är din första kite. För mer råd och vägledning, välkommen till oss i butiken, vi berättar mer om hur du ska tänka för att hitta rätt prylar

STORLEKSGUIDE för KITes

Den här guiden ger dig en uppfattning om ungefär hur du ska välja storlek efter din vikt och vindstyrka. Detta är en helt personlig guide baserad på våra erfarenheter. Du hittar just ditt märkes rekommenderade vindregister i dess manual.

 

DIN VIKT: 50-70 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
1-3 ms
3-5 ms 15-17 m2 4-11 m2
4-7 ms 12-15 m2 5-9 m2 < 17 m2
6-9 ms 8-10 m2 4-5 m2 < 14 m2
8-10 ms 6-9 m2 4 m2 < 12 m2
10-15 ms 5-8 m2 4 m2 < 10 m2

 

DIN VIKT: 80-95 kg Bästa storlek Underriggad Överriggad
1-3 ms
3-5 ms 15 – 19 m2 4 – 14 m2
4-7 ms 13 – 19 m2 4 – 12 m2
6-9 ms 11 – 14 m2 4 – 10 m2 < 19 m2
8-10 ms 10 – 14 m2 4 – 9 m2 < 19 m2
10-15 ms 9 – 13 m2 4 – 8 m2 < 16 m2
   • Snabbguide kitestorlek

    Välj mindre kite om

    • Det blåser mycket
    • Du väger mindre
    • Du har större bräda
    • Du surfar med hydrofoil

    Välj större kite om

    • Det blåser mindre
    • Du väger mycket
    • Du har mindre bräda

    Ovanstående guide gäller ej om

    • Du given vindstyrka VILL surfa överriggat
    • Du har för avsikt att surfa i extremt svaga
    • Du har väldigt smal bräda
    • Har en kitebräda med mycket rocker
    • Du planerar att surfa med hydrofoil

     

    Kitetillverkare har utmärkta storleksguider och lämpliga tabeller över vindregister för varje kitestorlek, här är en som du kan använda

   • Kitestorlekar för barn

    Den största risken med barn och ungdomar är att de kan bli överriggade fort och hamna i farliga situationer om vinden ökar snabbt eller kraftigt. Välj därför en mindre kitestorlek för barnen och i förhållande till deras vikt och vilka vindstyrkor ni känner er bekväma i.

    Kite for Kids - lär dina barn kitesurfing

    Vi vet samtidigt att små kites flyger ”sämre” i svaga vindar. Det gäller speciellt när vinden är svag och byig. En-strutts kites väger mindre och flyger rent och lätt i svaga vindar, är lätta att återstarta. Bra modeller är Eleveight och Duotone Mono.

    Ett smart sätt att tänka är att skaffa en kitestorlek som även en vuxen kitesurfare kan ha som hårdvinds eller stormkite.

   • Kitestorlek och erfarenhetsnivå

    Erfarenhetsnivå spelar in, om du är nybörjare, intermediate eller avancerad kitesurfare spelar viss roll, men vindstyrka och din vikt är av större betydelse. Du ska alltså generellt inte välja ”mindre kitestorlek so nybörjare

    Är du nybörjare kan du gärna börja med en kite som är lite större. Du kommer känna dig mer bekväm i svaga till måttliga vindar och då är en stor kite lämplig. En stor kite svänger lite långsammare och är mer förlåtande innan din teknik är helt utvecklad.

    När du blir mer erfaren, har mer kitekontroll och vet hur du ska fördela din vikt på kitebrädan så kan du minska kitestorleken. Timmar på vattnet ger erfarenhet. Du blir bättre på att utnyttja vinden effektivt och kan surfa även i lägre vindar.

   • Kitestorlek och åkstil

    När du är mer erfaren och hanterar de flesta vindstyrkor, väderförhållanden, känner dig mycket bekväm med kitekontroll och kanske har nishat in din åkstil så brukar man gå ifrån standardtabellerna. En för liten kite gör att man kan behöva styra kiten upp och ner för att generera drag, och det är energikrävande. Är du lite överriggad så har du ofta bättre kontroll.

    För unhooked freestyle så väljer man ibland c-kite och lite större för mer kraft
    Om du vill boosta Big Air så väljer du en kitestorlek som är på gränsen till överriggad
    Om du surfar hydrofoil och har erfarenhet så går det minska kitestorleken
    Våg-kitesurfing innebär ofta mindre kitestorlek, den ska ge tillräckligt drag, men inte för mycket

    Ju fler åkstilar du gillar desto mer kites äger du ofta. Då är inte vind-register det viktigaste, utan karaktär, prestanda och känslan som du vill ha i din åkning.

   • Kitestorlek utomlands

    Generellt sett blåser det ofta mer utomlands, men inte nödvändigtvis. Vindsystemet i världen ändras beroende på årstid och säsong och rör sig över hela jorden. Alla destinationer har olika tidpunkter då vinden är mer konstant och pålitlig.

    Vi vet i stora drag att det blåser mer i ex vis Brasilien, Karibien etc mellan september – december. I Sydafrika, Sri Lanka, Vietnam, Boracay etc mellan december – februari. I Egypten, södra Europa, Sverige,  mellan april – oktober.  Det finns också olika benämningar för dessa konstanta vindar, termalvindar och vindsäsonger.

    Normalt används lite mindre kitestorlekar utomlands, men grunden är inom kitesurf att alltid anpassa kitestorlek efter aktuell vind. Du kan alltså resa till ex vis Brasilien och ändå få surfa med 17 m2. Det beror helt och hållet på när du reser, och om du har tur eller otur 🙂

    vindar i världen

    Berg

    Sydvästra kusterna i Sydafrika och Namibia
    Vindar som blåser från inre berg till södra och västra kusterna av Namibia och Sydafrika.
    Dessa vindar blåser under vintersäsongen och skapar också höga temperaturer.

    Bora

    Adriatiska regionerna i Italien, Slovenien och Kroatien
    En kall vind blåser på norra Adriatiska kusten och norra italienska slätter övervägande vinter och vår.

    Chinook

    Rocky Mountains, Kanada och USA
    En varm och torr västvind (en typ av foehn) som sker på östra sidan av Rocky Mountains. Ankomsten är vanligtvis plötslig, med en följaktligen stor temperaturökning och snabb smältning av snö.

    Etesian

    Egeiska havet och östra Medelhavet
    En grekisk term för vinden som blåser ibland på sommaren (maj till september) från en riktning mellan nordost och nordväst i östra Medelhavet, särskilt i Egeiska havet. Vindarna kallas ”meltemi” i Turkiet.

    Foehn effekt

    Europeiska alperna
    En varm torr vind som förekommer i leeward av ett antal berg. Medan namnet härrörde från de europeiska alperna används det nu som en mer allmän term för denna typ av vind världen över.

    Haboob

    Sudan
    Namnet gäller en dammstorm i Sudan norr om 13 ° N. De förekommer från ca maj till september och är vanligast på eftermiddagen och kvällen.

    Harmattan

    Västafrika
    En torr vind blåser från nordöstra / östlig riktning över nordvästra Afrika. Att vara både torr och relativt kallt, utgör en välkommen lättnad från tropiska stadiga fuktiga värme, och från dess hälsotillstånd är det lokalt känt som ”läkaren”.

    Det transporterar det från öknen stora mängder damm ofta i tillräcklig mängd för att bilda en tjock dimma, vilket hindrar navigering på floderna.

    Khamsin

    Egypten och Röda havet
    En sydlig vind blåser över Egypten framför fördjupningar som passerar österut längs Medelhavet eller norra Afrika, medan trycket är högt öster om Nilen.

    Eftersom den här vinden blåser från den inre delen av kontinenten är den varm och torr och bär ofta mycket damm. Det heter med hänvisning till de femtio dagarna som det sägs blåsa, oftast från april till juni

    Levante

    Spanien, Sydfrankrike och Gibraltar
    En fuktig östlig vind som passerar genom Gibraltarsundet. Det är vanligast från juni till oktober, men kan förekomma i någon månad.

    Leveche

    Sydost Spanien
    En het, torr, sydlig vind som blåser på Spaniens sydostkust framför en framväxande depression. Det bär ofta mycket damm och sand, och dess synsätt indikeras av en remsa brunt moln på södra horisonten.

    mistral

    Södra Frankrike, medelhavet, Sardinien, Sicilien
    En nordvästlig eller nordlig vind som blåser offshore längs Medelhavets nordkust från Delta del Ebro till Genua. I regionens huvudutveckling är dess egenskaper dess frekvens, dess styrka och dess torra kyla. Det är mest intensivt vid Languedoc och Provence, framför allt i Rhône-deltaet.

    Scirocco

    Nordafrika och Medelhavet
    En varm sydlig – sydostlig vind i Medelhavsområdet. Nära Afrikas nordkust är vinden varm och torr och bär ofta mycket damm. Efter att ha korsat Medelhavet når scirocco den europeiska kusten som en fuktig vind och är ofta förknippad med låga stratusmoln.

    Det är en filtbegrepp som omfattar många lokala vindar, inklusive Ghibli (Libyen), Chili (Tunisien) och Khamsin (Egypten).

   • Perfekta kitestorleken

    Enkelt svar: Det finns ingen perfekt kitestorlek som klarar alla vindstyrkor.
    Generellt kan man säga att 12 m2 är en allroundmässigt bra storlek för hela världen. Sen bygger du din quiver med liten kite (4 – 10 m2) om du ska surfa där det blåser mycket och starka vindar (över 10 ms – ). Eller stor kite (13-19 m2) om du ofta surfar i svaga, måttliga vindar (3 – 7 ms)

   HANDLA KITEUTRUSTNING

   Att välja rätt storlek ska inte vara den svåra delen när det kommer till att välja vilken kite du ska ha. Vi kommer titta närmare på prestanda och kite karaktärer här.

   Vi guidar dig rätt när du vill köpa utrustning. Vi lyssnar på dina önskemål och anpassar oss efter om du letar efter nytt eller begagnat. Om du har några funderingar som inte står i ovanstående köpguide tveka inte att höra av dig till oss.

   Du har garanti på all utrustning som vi säljer, nytt eller begagnat. Support & stöd ingår samt inbytesrätt om det visar sig att utrustningen inte passar dina förväntningar. Hos oss har du alltid ett tryggt och säkert köp. Prata med oss för din bästa deal.