Rigga upp rätt
Att rigga din kite på ett säkert sätt minimerar olyckor. När du kommer till stranden och är supertaggad på surf är det lätt att glömma vissa delar.
Vi delar upp riggningen i två delar: 1. pumpa kiten och 2. koppla linorna. Det låter lätt vilket det också är! Men det kan gå fel. Här går vi igenom hur du gör. När du går kitekursen går vi genom allt i detalj.
Så riggar du din kite
- Steg 1
Med vinden mot din rygg, fäll upp kiten och positionera den med yttersidan på marken. Vinkla kiten så att vingspetsen ligger perpendikulär till vinden och kitens framkant ligger parallellt. - Steg 2
Säkra din kite från att flyga genom att lägga sand på vingen eller din utrustningsväska på vingspetsen. - Steg 3
Om kiten inte har ett one-pumpsystem pumpar du struttarna först innan du pumpar framkanten. Innan du pumpar framkanten behöver du säkra draken med din pump-leash. Pumpa kiten med ryggen mot vinden. - Steg 4
När din kite är pumpad vänd den så att kitens framkant / leading edge ligger på marken och pekar mot vinden. - Steg 5
Säkra din kite återigen med sandsäck eller mjuk tyngd som inte skadar duken. - Steg 6
Fäll upp dina linor downwind. Bommen ska vara upp och ner, alltså vänster lina på höger sidan och höger lina på vänster sidan. - Steg 7
Ställ dig emellan linorna så att mittenlinorna är emellan dina ben och ytterlinorna och på var sin sida av dina ben. Gå framåt mot kiten. Se till att du har utrett linorna helt innan du binder fast dem på kiten. - Steg 8
Mittenlinorna (powerlinorna) fästes i framkanten på kiten och styrlinorna fästes på kitens vingspetsar. - Steg 9
Om linorna inte är bra bundna till kiten kommer den inte att kunna flyga korrekt och kiten kommer att bli okontrollerbar. Försäkra att detta inte sker! - Steg 10
Redo att launcha!
En säkrare kitemiljö
De flesta allvarliga kiteolyckor inträffar på land. När du launchat din kite, se till att lämna stranden så fort som möjligt och ta dig ut på vattnet.
Tips för en säkrare kitemiljö:
- Checka gärna in på kitespoten – så närstående vet var du håller hus
- Gör alltid riskanalys och strandcheck
- Läs av lokala regler och restriktioner
- Kitesurfa inte bland badgäster
- Lägg kiten med leading edgen neråt och riktad mot vinden. Lägg helst ut linorna neråt i vinden (i lä om kiten).
- Säkra din kite!
- Ta det lugnt! Stressa eller spring inte på stranden.
- Använd rätt tecken, både du och den som hjälper dig:
Inför launch: armen rakt ut i sidled från kroppen och tummen upp.
Landa eller avbryt: klappa handen på huvudet eller tummen ner. - Håll din kite i riktning mot vinden så minskar du risken för att bli lyft om du är överriggad eller att kiten stallar och ramlar ner och i värsta fall hamnar i din power zone.
- Samla in linor så fort om möjligt efter det att du tagit ner din kite så håller linorna längre och så slipper folk, djur snubbla på dem.
- Om du har glömt något steg, fråga andra kiteare på stranden!
- Kitesurfa aldrig själv.
- Var rätt klädd för årstiden, inkl hjälm, flytväst
- Varm våtdräkt eller torrdräkt på vintern
- Håll alltid koll på väderförändringar och åskmoln
Strandcheck – steg för steg
Det mest optimala är att vara på en folktom, bred och lång sandstrand utan snäckskal/buskar/vassa stenar/glassplitter, gärna med gräsmatta där själva riggningen sker för minst slitage på utrustningen. Dessa förutsättningar är i de flesta fall en önskedröm.
Vi behöver en del yta för att rigga, starta och landa kiten. Mellan bommen och själva kiten är avståndet ungefär 25 meter. Så önskvärt är att ha dubbelt så stor fri yta. Men det är inte nödvändigt. Vi ska i alla fall se till att linor och kite inte fastnar i träd, bänkar, bilar, skyltar eller andra människor när vi startar och landar.
Bästa stället att rigga upp kiten på är gräs. Det sliter minst på utrustningen. Fin sand går också bra, men ju grövre eller stenigare stranden är desto större risk finns att kiten punkteras, får stickhål eller revor. Om vi inte har den perfekta, folktomma, breda och långa gräs/sandstranden så spelar det inte så stor roll, det är ju ute på vattnet vi ska surfa.
Det är desto viktigare hur strandens botten är. Långgrund sandbotten är att föredra. Då blir allting säkrare och tryggare. Det är skönt att bottna och allt blir enklare att hantera om exempelvis draken kraschar i vattnet. Att botten är fri från stenar, rev, snäckskal är skönt, då slipper vi göra oss illa eller skära upp fötterna. Brädan mår också bättre av att inte köra på stenar som inte syns från ytan.
Checklista för en bra kitestrand
- Inga restriktioner, fågelskyddsområde eller privat mark
- Med bestämd vindriktning, blir det en säker onshore/side onshore/sideshore?
- Har stranden långgrund sandbotten?
- Är det fritt från badgäster, hundar, stängsel, elledningar, bänkar, skyltar?
- Nu borde du ha svaret på vart du ska åka för att kitesurfa!
Här är vår strandguide för Stockholmsområdet.