Loopa kiten

Kite loopen är faktiskt en av de minst tekniska tricks i kitesurfing. Här handlar allt om kontroll och engagemang.

Allt handlar om kontroll och engagemang

Kite loopen är faktiskt en av de minst tekniska tricks i kitesurfing. Att loopa kiten är inte svårt, som nybörjare kan du till och med ha råkat loopa kiten av olyckshändelse och ångrat det eftersom du åkte in med huvudet ner i vattnet. Låt inte det ha skrämt dig iväg! Att loopa kiten handlar om kontroll och engagemang.

En kite loop i en nötskal

En kite loop är när en kite loopar baklänges. Det sker när man drar med bakre handen tills kiten vänder på sig och gör en hel snurr. Som resultat genereras en stor mängd kraft i kiten och är därför väldigt användbar i andra trick. Eftersom kiten befinner sig i mitten av vindfönstret vid en loop är det viktigt att engagera sig fullt ut till loopen och aldrig släppa bommen mitt, för att undvika att kiten kraschar hårt.

Lär känna kite loopen

Det är viktigt att förstå hur en loop går till och hur de olika kraft en kite loop genererar känns. Prova därför alltid först att loopa kiten när du åker, innan du ger dig in på att loopa kiten vid ett hopp. Tveka inte heller att åka mer downwind när du ska utföra loopen för att lätta på spänningen i linorna, det leder till bättre kontroll av kiten och kraften som genereras. Att vrida bommen snabbt eller långsamt för en kite loop kommer påverka loopens radier.

Ett långsamt och mjuk drag ger en större radie på loopen, medan en snabb och aggressiv drag ger en mindre radie på loopen. Loopar med större radie genererar mer kraft.

Känner du dig redo?

En kite loop i ett hopp är en avancerad trick och kan vara väldigt farlig om man inte är 100% säker och engagerad i loopen. När du har korsat den gränsen kan du följa dessa steg för att utföra en kite loop i ditt hopp.

1. Hastiget – åk med hög hastighet.

2. Förbered dina händer – på bommen genom att lägga din bakre hand längst ut.

3. Hoppa – gör en vanlig hopp genom att skicka kiten och poppa med brädan från vattnet. Skicka inte kiten för snabbt, om kiten inte befinner sig i mitten av vindfönstret kommer den ha tillräcklig mycket med kraft för att slutföra loopen.

4. Starta loopen – innan du når toppen av ditt hopp, dra bommen så hårt och snabbt med din bakre hand. Släpp inte taget av bommen, engagera dig i loopen helt! Det är viktigt att starta loopen medan kiten fortfarande är påväg uppåt, på så sätt kommer den få tillräcklig med kraft för att lyfta dig ännu högre.

5. Landning – När kiten har slutfört loopen glid ut bommen för en mjukare landning.

6. Brädan – Landa med brädan pekandes mer downwind för att kontrollera hastigheten loopen genererade.