Lär dig surfa toeside

Att åka toeside är som att gå på rep! Det öppnar även dörren till andra nya trick.

Surfa toeside öppnar dörren till andra trick

Surfa toeside är mycket enklare än man kan tro och underlättar för att kunna lära sig andra trick senare. ”Vanlig åkning” kallas för heelside eftersom man kantar brädan med hälarna ner mot vattnet. Toeside är alltså tvärtom, man kantar med tårna ner mot vattnet. 

varför toeside?

Toeside används framförallt till olika typer av snygga transitions det vill säga vändningar eller gippar.

Antingen kan man gör toe- to heelside transitions eller så kan man göra heel- to toeside transitions.

Man kan också lägga in toeside i olika trick. Så som backroll till toeside, frontroll till toeside, railey till toeside. Eller om man är riktigt skicklig kan man till och med poppa och göra tricks från toeside.

Ju mer man utvecklar sin åkning desto mer vill man variera den. Toeside är ett bra steg påväg mot att bli en komplett kitesurfare. Få full kontroll över åkteknik och balans.

Steg för steg

1. Kite position – håll kiten högt i vindfönstret.

2. Ögonen på ytan – när du åker se ytan du vill vända på framför dig och ladda inför den.

3. Luta din vikt fram en aning – att åka toeside betyder fördelningen av vikten förändras eftersom du ’står’ på dina tår. Förberedd dig för detta precis innan vändningen.

4. Toeside – du måste vända dina bräda snabbt. Lyft din bakre fot snabbt runt för att vända brädan 180 grader.

5. Vrid på axlarna – följ dina fötter med resten av din kropp!

6. Justera din vikt – lägg vikten på din bakre fot. Tänk på att din bakre fot har ny plats.

7. Ladda kiten med kraft – när du byte till toeside kommer kiten att förlora lite kraft. Se till att ladda kiten med ny kraft genom att dra i bommen eller dyka ner kiten om det behövs.

Du åker toeside!

Använd toeside i din åkning

Toe to heelside transition –
Åk toeside med hög hastighet, styr kiten hårt med din bakre hand. Lägg över vikten på hälarna och sväng runt så att du börjar åka åt andra hållet. Det här genererar mycket spray i vattnet när du verkligen gräver ner hälarna i vridningen. Kul!

Ollie 180 –
Poppa och vänd! Tryck ifrån så hårt med hälsidan på brädan och låt kiten lyfta upp dig innan du vänder till en toeside position. Här formas också grunden till andra trick, att bemästra heel to toe transitions är verkligen en bra start.

Blind (toeside variation)
Att åka blind är mycket svårt, istället för att poppa runt till toeside med en frontside 180 så poppar du till toeside med en backside 180. Det betyder att du åker toeside ”baklänges”. Det kallas blind eftersom det är svårt att se var man åker.