Lär dig att hoppa

När du har bemästrat grunderna i kitesurfing är det äntligen dags att göra dina första hopp.

Adrenalin på riktigt!

När du först bestämde dig att du ville lära dig att kitesurfa var det förmodligen för du fick syn på kitesurfare som flög uppe i himlen, slängde in ett par rotationer, och sedan landade smidigt och fortsatte till nästa trick.

Att hoppa i kitesurfing ger en den fantastiska flygkänslan, första hoppet du testar kommer utan tvekan få dig att rysa av spänning. När du har bemästrat grunderna i kitesurfing, åker fram och tillbaka utan problem, har god vattenstart och kan åka upwind är det äntligen dags för ditt första hopp utav många.

Ditt första hopp av många

Från den första stunden av stillastående tystnad till överraskande höga hopp, att hålla sig kvar uppe i luften är en häftig känsla, och det ser otroligt ut.

I kitesurfing finns det två olika sätt att utföra ett hopp. Det ena är genom att skicka kiten till kl 12 för att lyfta och det andra är att poppa med brädan för att hoppa.

För att kiten ska lyfta dig från vattnet så måste den röra sig från 40° där du flyger med den när du åker till rakt ovanför dig. Om kiten inte är ovanför dig kommer du att lyftas downwind och kiten falla.

Det du också behöver inför ett hopp är att kiten generar extra kraft, det sker när kiten skickas från ena sidan, förbi k 12, till den andra snabbt. Var bestämd när du styr kiten genom att svänga bommen hårt och aggressivt. Om du är snäll mot kiten kommer ingenting att hända.

Använd kiten för att hoppa

Denna teknik används när man ska hoppa högt. ”Big Air”

 1. Skicka kiten depowrat snabbt från ena sidan av vindfönstret över till den andra (från kl 10 till kl 13), Kom ihåg att hålla brädkanten så länge du kan när du gör detta!
 2. Skota hem bommen hela vägen in när kiten passerar 12.
 3. Tajma upphoppet, poppa med brädan så att den inte fastnar i vattnet.
 4. Spänn magen och böj benen för att hålla kroppen under kontroll i luften. Testa grabba brädan med bakhanden om du vågar.
 5. Håll bommen inskotad under hela hoppet ända tills du är 2m över vattenytan. Försök hålla kiten rakt ovanför dig på vägen ner.
 6. Vid 2 m över ytan så styr du ner kiten med den främre handen.
 7. Rikta brädan downwind och landa. Dämpa landningen med benen.

Använd brädan för att hoppa

Denna teknik används mycket inom Freestyle. Man hoppar inte lika högt men tekniken är anpassad för att underlätta för trix.

 1. Håll kiten vid 45° (kroka ur om du vill)
 2. Edga progressivt. Bygg alltså upp mer och mer edge. Du gör helt enkelt en snabb sväng upwind
 3. Poppa
 4. Va kontrollerad i luften, släng benen bakom dig (raley) eller böj dem framför dig
 5. Landa downwind
 • Ju mer du poppar desto mer höjd och mer spray ger ditt hopp.
 • Att använda brädan för att hoppa är att skapa mycket spänn i linorna och poppa för att lyfta. Här flyttas inte kiten från ena sidan till den andra för att skapa lyft.
 • Poppen skapas genom att du trycker ifrån så hårt du bara kan med hälsidan av brädan och får mycket kraft i linorna.
 • Släpp edget och släng dig lätt framåt med huvudet i vindens riktning. Kraften som skapats i linorna lyfter upp dig och tar dig 1-2 meter upp i luften.
 • Eftersom det är kraften i linorna som lyfter upp dig är det viktigt att hela den här processen sker snabbt, för att inte förlora kraft i dem.

Snabba tips

 • Börja med lagom hastighet.
 • Du kan kontrollera höjden på ditt hopp genom att skicka kiten olika hårt.
 • För att uppnå de här fantastiska ’Big Air’ hoppen krävs det lite mer. Det är viktigt att KANTA/EDGA brädan innan man skickar kiten, alltså att trycka ifrån så mycket man kan med hälsidan på brädan mot vattnet för att skapa spänn i linorna. Om du inte gör detta så får du ett långt hopp i horisontell riktning istället för att flyga uppåt.
 • Bommen spelar också roll i ett hopp. Ju mer man övar att hålla in bommen helt mot kroppen desto bättre och högre hopp kommer du kunna göra.

Läs om våra progression lektioner