Kitesurf utrustningsguide

Kitesurfing utrustning- & köpguide. Läs vår guide, här ger vi dig tips på vägen för att hitta utrustning som passar dig.

KITEUTRUSTNING, INFO & KÖPGUIDE

Att veta vilken kiteutrustning du ska köpa är inte helt lätt. Använd den här guiden så kommer det bli enklare. Vi ger dig tips på vägen, delar med oss av våra synpunkter och erfarenheter.

I stort sätt all modern kiteutrustning är bra. Utrustning idag håller generellt sätt hög kvalitet, oavsett tillverkare. Säkerhetssystemen har utvecklats mycket på senare år. Vissa kite modeller är dyrare än andra, men behöver för den skulle inte vara en bättre kite. Här går vi igenom hur du stegvis hittar rätt kiteutrustning.

ANVÄND VÅR GUIDE OM VAL AV RÄTT KITE UTRUSTNING

Val av kitestorlek

Detta är den viktigaste faktorn som du ska fundera över. Du behöver stor kite när vinden är svag eller om du väger mycket. En stor kite är mer förlåtande när inte din teknik är helt uvecklad

Liten kite (5 – 11 m2) behöver du när vinden är stark, över 9 ms eller väger lite mindre.

Läs mer om kitestorlek på kitezonen >>

Välj rätt Prestanda

Freeride, freestyle, våg, race, open c, c-kite. Vi reder ut begreppen och guidar dig till rätt modell av kite. Läs mer >>

Välja kitebräda

Val av bräda har större betydelse än man kan tro. Lägg lite fokus på ditt brädval, så du kan matcha storleken och prestandan i kiten med rätt bräda. Då blir det bäst! Så här väljer du rätt bräda >>

Val av sele & dräkt

Det finns två typer av selar. Sittsele och midjesele. Sittselen är bekväm när du är nybörjare medan midjeselen är bättre för din utveckling och åkposition

Våtdräkten ska vara smidig, varm och prisvärd. Välj en basdräkt och bygg värmelager, eller ha olika dräkter för olika årstider

Läs mer om sele & dräkt >>

Hitta ditt kitepaket

När du har kommit så långt att du vet ungefär vad du söker så är det dags att kombinera ihop kitestorlek, märke, modell, bräda och komplettera med skön sele och våtdräkt.

Fundera på din budget, om du vill köpa nytt eller leta efter begagnad kiteutrustning.

Välkommen till oss i butiken på Vanadisvägen 21, vårt team har lång erfarenhet av branschen och guidar dig framåt inför ditt köp.

Hos oss har du rabatter efter genomgången kitekurs, och vår begagnade kiteutrustning omfattas av garanti.

Lite bättre deal helt enkelt.

Nytt eller begagnat?

Den första frågan du ska ställa dig är om du vill handla helt nytt eller begagnat. Eller nytt, fast inte årets modell.

Det är en budgetfråga, men främst av allt, var ärlig mot dig själv och fråga hur mycket tid du kommer ha att åka ut och surfa. Andrahandsmarknaden är rätt bra i Sverige, priserna är väldigt låga. Men som med alla andrahandsmarknader bör du kunna bedöma utrustningens skick.

  • Vilken årsmodell
  • Vilket märke och modell
  • Har den använts mycket i saltvatten, starka vindar, utomlands och/eller stark sol
  • Hur är skicket i tyg, slangar, ventiler, bladders. Några lagningar?
  • Stabil och lätt att vattenåterstarta. De flesta moderna kites är dock bra på dett

 

Vi rekommenderar att du ändå tittar på något som inte är äldre än 2 -3 år. Äldre kites än så är precis som bilar, det kan finnas pärlor, men tänk på att de kan ha körts mycket och säkerhetssystemen inte är de allra nyaste.

TÄNK PÅ DET HÄR

BEGAGNAT

Om du väljer köpa en ett år gammal kite så kan du räkna med ca 35% av nypris. Två år gammal kite kanske 50% av nypris. Detta är bara ungefärliga uppskattningar. Det beror mycket på kitens modell och skick. Äldre prylar än så är en stor risk för att det är rejält slitet och kanske har försämringar i flygegenskaper / vattenrelaunch.

 

Väljer du en ett år gammal bräda kan du också där räkna med ca 35% och två år gammal runt 40-50%.

 

Sen behöver du ha en sele som är bekväm samt våtdräkt. Det får du ofta köpa nytt, men då får du max 10 % rabatt från butiken som du köper sakerna.

 

Nu har du fått ihop begagnad kite och bräda som inte har några garantier eller trygghet, samt fått betala fullpris för sele och våtdräkt.

 

Är det värt det?

 

NYTT

Om du köper hela ditt kit från en butik eller webshop kan du ofta få bättre rabatter ju mer du köper. Kite + bräda kan ge en rabatt. Kite + bräda + sele ger ytterligare rabatt. I vissa fall upp till 15-20% rabatt. På allt.

 

Nu är prisskillnaden mellan ditt ”begagnade” kit och ditt nya paketpris inte lika stor. Skillnaden är att du nu har helt ny utrustning som du vet inte har några skador, läckage eller repor. Och med full garanti.

 

Kontakta oss om du har fler funderingar kring selar: 070 046 40 42

HANDLA din KITEUTRUSTNING AV OSS – VI GER DIG MER

Vi guidar dig rätt när du vill köpa utrustning. Vi lyssnar på dina önskemål och anpassar oss efter om du letar efter nytt eller begagnat. Om du har några funderingar som inte står i ovanstående köpguide tveka inte att höra av dig till oss.

Med över 12 års erfarenhet av kitesurfing är vi experter inom området. Vi erbjuder noga utvald kiteutrustning från några av de bästa tillverkarna. Som återförsäljare och skola har vi höga kriterier på utrustningen och att de ska klara de tuffa förhållanden som finns i en kiteskola.

 

Självklart har du garanti på all utrustning som vi säljer. Support & stöd ingår. Hos oss har du alltid ett tryggt och säkert köp. Prata med oss för din bästa deal.