Kitesurf i kallvatten. Vi ger dig tipsen

posted in: Uncategorized | 0

Snön lyser med sin frånvaro och kiteresan utomlands är någon månad bort. Abstinensen kan bli hög för att komma ut på vattnet och surfa. Här ger vi dig tipsen för att klara kylan, och ändå få en hyfsat bekväm upplevelse.

Våtdräkt / torrdräkt

Det mest bekväma är att surfa i torrdräkt, antingen neoprentorrdräkt eller skaldräkt. Det går att surfa i vanlig 5/4 mm om du klär dig rätt i lager. Mest bekvämt är att välja en renodlad vintervåtdräkt med integrerad huva, frontzip och minst 6 mm tjock. Här är några av de bästa valen.

Våtdräkthttp://www.surfspot.se/xcel-infiniti-6-5-4-mm-hooded-2016-large-sample.html

Torrdräkt: http://www.surfspot.se/mystic-vulcanic-torrdrakt-4mm.html

vintersurf

Handskar och skor

Oavsett vilken dräkt du har på dig så är händer, fötter och huvud de mest utsatta punkterna. De bästa handskarna vi kör med är Xcel Infinity. De varmaste skorna är Atan Hot Mistral och huvan Mystic Extreme. Skönt extralager under våtdräkten är att ta på en 1 mm innerväst, finns med integrerad huva. Här hittar du tillbehören.

Xcel Infinity: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/excel-infinity-5-mm

Atan Hot Mistral: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/atan-hot-mistral-65-mm

Mystic Extreme: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-razor-hood-extreme

Mystic Bipoly: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-bipoly-hooded-top

 

Glöm inte foppatofflorna. Köp lite överdimensionerade foppatofflor, perfekt isolering mellan dina våtskor och den kalla marken.

226319535_19905f4d-1579-4f2c-aad7-42ea9bf9c776

Vindjacka

En vindjacka över våtdräkten är ett väldigt smart sätt att ta bort kyleffekten från vinden. Våtdräkten är blöt och vinden är kall. Vindjackan fungerar som barriär. Vinden kommer inte i kontakt med det blöta ytan på dräkten som annars är det som kyler ner dig. Mystic Battlejacket har du på dig uppe på stranden, för värme. Det går också bra med en fordrad tjock flyt/vinteroverall som du kan köpa på Biltema 🙂

Mystic Windstopper: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-windjacket

Mystic Battlejacket: http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-battlejacket

 

Ta med en termos med varmt vatten. Skönt att hälla ner i handskarna, skorna när du kommer upp för att snabbt få tillbaka värmen.

Go Chris

board

Vår kitesurfande vän Christer Bengtsson visade oss sin smarta lösning för både vinter som sommar. Perfekt för dig som surfar på djupt vatten och/eller i kallvatten. Den vänder sig alltid åt rätt håll, syns på långt håll även i det choppigaste vattnet, driver downwind så du slipper bodydraga långa sträckor upwind. Denna lösning ska dock inte ses som ersättning för att lära sig rätt teknik med bodydrag upwind :-). Innerslang till ett skottkärrehjul fäst under handtaget till din kitebräda. Går att vika ner vid transport.

 

Silvertejp! Glöm inte silvertejpen! Perfekt att dra några varv runt skarvarna vid skorna och handskarna, så tätar det ordentligt från att kallvatten sipprar in

Här surfar du bäst i jul

Vid sydlig-sydvästlig vind funkar stränderna vid Torö och Dalarö. Västlig vind är inte optimalt, men funkar också på Torö. Om det blir rak västlig vind så kan du testa Sätrabadet i Skärholmen, men räkna med byig vind (och kanske isigt). Uppsala har Morga Hage och Västerås bör Norra Björnön fungera fint. Det kan dock vara is kvar på dessa stränder, ta med batteridrivna hårtorkar

Glöm inte checka in på stranden om du är på Torö, ur säkerhetssynpunkt är det bra att dina nära och kära vet var du är:

Torö, örudden: https://www.facebook.com/Tor%C3%B6-%C3%B6rudden-469859356545726/

Följ prognosen under veckan: https://www.windytv.com/?58.939,18.023,9

 

Demo

kitesthlm

Sugen på att testa 2017 års utrustning från Best och Xenon. Klart du ska! Vi har kites i de flesta storlekar och nyaste brädorna från Xenon. Kontakta oss och berätta vad du vill prova så hjälper vi dig.

info@kiteboardcenter.se

070 046 40 42

 

VI ÖNSKAR DIG EN GOD JUL!

KITEBOARDCENTER

www.kiteboardcenter.se

Birkagatan 9

113 36 Stockholm