boardbag_kiteresa

Incheckning av boardbag

Vi reder ut reglerna för specialbagage, hjälper dig packa rätt för att minimera extra avgifter för ditt specialbagage. Förbered dig, välj rätt väska, packa smart och slipp oron vid incheckningsdisken.

Grunden i ditt val av väska är hur mycket prylar du tar med dig och hur lång din bräda är. De flesta väskor klarar 2-3 kites, bräda och alla tillbehör. Men använd inte större boardbag än nödvändigt. Fler än 2 kites och en bräda innebär ofta övervikt. Se vår pack-guide längre ner.

För mycket utrustning innebär ofta övervikt som du måste betala för oavsett längden på väskan. Packa effektivt och utnyttja ditt utrymme i handbagaget

Vilka regler gäller vid incheckning

Reglerna är i stort sett samma hos alla flygbolag på ekonomibiljetten, men det kan skilja sig litegrann. Kolla vad som gäller för just det bolaget du ska resa med. Vikt- och längd för incheckat bagage brukar vara max 23 kg och max 150-158 cm*

Viktbegränsning:

Ekonomibiljetten brukar tillåta 20 – 25 kg som är maxvikt, men skiljer sig beroende på flygbolag. Kolla ditt flygbolags regler för bagage. Personalen vid incheckningsdisken kan vara hårda och ta betalt för övervikt, andra kan vara mer generösa och släpper igenom ett par kilos övervikt. Ibland har man tur, ibland måste man vara beredd att fördela om vikt till handbagaget.

*Längdbegränsning:

När man läser på flygbolagens webbsidor om max längd för incheckat bagage står det ofta: The maximum exterior dimension (length + width + height) of standard checked baggage is 62 inches (158 cm). Det betyer alltså inte att väskan får vara 158 cm lång, utan är den totala dimensionen ihopräknat längd, bredd och höjd. Det är dock väldigt sällan att någon kontrollmäter din boardbag. Vanliga 140-150 cm långa väskor går dock igenom utan några problem. Efter incheckningen lämnar du in din boardbag vid drop-off för specialbagage.

Handbagage:

I alla flygbiljetter ingår handbagage. Ofta gäller 23 x 36 x 56 centimeter och max 5 kg. Det klarar du att packa ner en kite som är ca 13 m2

Häng med på kitecamp till fantastiska Sardinien. 1 – 8 april eller 6 – 13 maj

Reguljärflyg vs charter

När du flyger reguljärt och köper en ekonomibiljett på några av ordinarie storbolag, SAS, Lufthansa, American, British Airways etc så kan det ingå ett kolli bagage. Vissa av dessa bolag säljer miniprisbiljetter och då får du göra ett tillägg för incheckat bagage. Om du väljer boardbagen som enda kolli kan du chansa på att den accepteras utan några extra avgifter.

Allianser mellan flybolagen är vanliga idag. Därför kan du ibland åka med olika flygbolag om resan innehåller en eller flera mellanlandningar. Det är dock huvudbolagets / main carrier´s regler som gäller.

Tänk på!

Om din slutdestination är en liten ort, så flygs den destinationen med ett mindre flygplan. Om det är en väldigt känd kitedestination eller ett ställe som frekvent besöks av andra grupper som brukar resa med specialbagage (MTB, Triatleter, surfare, musiker etc) så kan det vara värt att helt enkelt boka in och reservera plats för ditt specialbagage.

Charter och lågprisbolag

På charterresor samt flygbolag som Ryanair, Norweigan, German Wings, mfl så är man stenhårda på all form av avvikelser. För att slippa huvudvärk och höga avgifter på flygplatsen bokar du helt enkelt sport eller specialbagage när du köper din biljett. Om du reser enbart med boardbag som enda bagage behöver du inte betala för ordinarie resväska och sportutrustning.

Köper du ex vis en sista minuten på charterbolag som Ving eller Tui, så lägger du till ett incheckat bagage på din biljett. Då har du förbetalt ett kolli. Om de har invändningar vid incheckningen så kan du säga att det är din ordinarie resväska, du lånade den av en kompis, och vill man ändå ta betalt så betalar du bara mellanskillnaden upp till lägsta avgiften specialbabage.

Här hittar du våra kiteresor: http://kiteboardcenter.se/kite_resor.html

Sportutrustning / specialbagage

Du reser med kitesurfutrustning, men det finns ingen anledning att berätta vad du har i väskan. Din utrustning blir inte försäkrad av något slag och särbehandlas heller inte med bomullshandskar av bagagepersonalen.

Sportutrustning är att bagaget innehåller sport och de flesta bolag tar ut avgifter för sportutrustning. Lägst för golf, högst för surf och kite. Specialbagage kan vara sportutrustning, men också barnvagnar, tält, långa fiskespön, kamerastativ eller liknande. Specialbagage ska man inte betala något extra för.

Definition: Du har en längre väska än standardmåtten på ordinarie resväska. Vad som finns i behöver ingen veta.

 • Specialbagage och sportutrustning hanteras olika. Specialbagage är väskor som är längre än standardmåtten. Sportutrustning är att väskan innehåller utrustning och medför ofta en extra avgift.
 • Glöm inte att utnyttja handbagaget. En kite brukar vikt- och måttmässigt klara sig inom bagagepolicyn.
 • Välj rätt boardbag för kiteresan. Förberedelser är avgörande för att du ska få en så problemfri resa som möjligt.

Golfbag vs vanlig boardbag

En del flygbolag har generösare regler för golf. Andra har det inte. Tänk på det om du köper en Golfbag som boardbag. En del flygbolag kan alltså ta betalt för golfväskor, men inte för överdimensionerade väskor. Det kan vara svårt att argumentera för att din golfbag inte innehåller golfutrustning, och man vill inte betala extra avgifter för en sport som du man inte utövar 🙂

boardbag4

Splitboard vs ordinarie bräda

Idag finns det en del modeller av brädor som splitboard. Dessa marknadsförs att bl.a underlätta vid resor. Vi upplever idag inte något nämnvärt problem vid incheckning om bagen är upp till 160 cm, man flyger med något av de stora reguljära flygbolagen och följer vår guide.
 
Låt oss dela upp kiteresan i två delar. Den första är inför själva incheckningen. Den andra är under resans gång.
En lång boardbag kan upplevas lite klumpig om du ska resa runt på olika ställen under själva resan. En bräda som inte packas rätt kan också råka ut för transportskador. Då kan en splitboard kännas ”smidigare” i transport i och med att packningen blir kortare.
 
Men ofta är det vikten på bagaget, snarare än längden som står för frågetecknen vid incheckning. Och en splitboard är sällan lättare än en ordinarie bräda. Reser du ex.vis med tre kites och en bräda ink sele, pump, dräkt etc oavsett splitboard, så väger allt närmare eller över 30 kg och kan då få behöva betala övervikt.
 
Prestandamässigt har splitboarden ofta en annan karaktär jämfört med en bräda som är ”hel”, så om du har en favoritbräda, stick to it. Ställ också andra parametrar såsom hur ofta du gör utlandsresor under året, att splitboarden är dyrare än en ordinarie bräda och att den viktmässigt ibland kan väga mer.
 
Vi tror helt enkelt inte på att fördelarna vid incheckning med en ”kortare” packning motiverar ett köp av en dyrare splitboard i relation till den prestanda man söker.

Bästa flygbolagen

Störst är bäst. Nästan iallafall. Vi upplever rent ovetenskapligt att bl.a Lufthansa, American Airlines, British Airways, KLM tillhör de bästa flygbolagen gällande acceptans av boardbags och specialbagage. På Lufthansas sida står uttryckligen att sportutrustning kan tas med istället för ordinarie resväska. Hos ovanstående flygbolag ställs det sällan några obekväma frågor, de är vana vid att hantera stora mängder bagage och har du ett par kilos övervikt ses ibland mellan fingrarna.

Qatar och Emirates tillåter 30 kg bagage och input från en kitesurfare så är det inga problem att flyga med en golfbag, den vägde runt 25-27 kg + handbagage. Air Caledonia tar heller inga extra avgifter för kitebag. Går som specialbagage och inga extra avgifter.

SAS, TAP, Air France är några andra bolag som har OK bemötande. SAS är vana att flyga med golfresenärer och TAP Portugal vet att många flyger med surfbrädor. Air France är ett stort bolag och har ofta bra bemötande och acceptans.

Allitalia, Iberia har i vissa fall sämre förståelse för de överdimensionerade väskorna och kan ställa både obehagliga frågor som att försöka få dig att betala övervikt eller specialbagage. Men man kan absolut ha tur.

Vi har ingen erfarenhet av Thai, China Air, eller andra bolag som flyger i mellanöstern. Återkoppla gärna till oss för att få en så bra boardbag-guide som möjligt: info@kiteboardcenter.se

Sidonotering:

Ibland kan det vara lockande att hitta den absolut billigaste flygbiljetten. Men tänk på att lågprisbolagens flygplatser ligger ofta på avlägsna flygplatser, olika tillägg och kan innebära mer obekvämt flöde på flygplatsen. I slutänden sett från totalpris med högre kostnader för transfers, specialbagage och restid så kan det vara värt att satsa på reguljärflyg.

Topplista flygbolag

 1. Lufthansa – bonus: mat och dryck ingår även på enklaste biljetten
 2. British Airways
 3. American Airlines
 4. Air France
 5. KLM
 6. Qatar
 7. SAS

Vår favoritväska för kiteresor: Mystic Gearbox 140

Packa rätt

Skruva av fenorna och lägg brädan i botten på väskan. Lägg gärna selen, impactvästen, handduk eller liknande runt tipparna och railsen på brädan för att skydda kanterna mot stötar.

boardbag2

Lägg handduk över brädan. Plocka ut kitesen från din ordinarie kiteväska så sparar du både utrymme och vikt i boardbagen. Om dina kites har en innerpåse (Best, Airush) så använder du den som skydd. Då  blir det dessutom väldigt smidigt att hantera kitesen väl på plats på din kitedestination

Packa sele, bom, våtdräkt ovanpå all utrustning för extra skydd och sen slänger du över lite kläder som du ska ha på resan. Nu bör allt väga runt 23 kg

boardbag1

Din incheckade väska

Det här väger ungefär 23 kg

 • 1 komplett kitebräda
 • 2 kompletta kites ink bommar
 • 1 sele
 • 1 pump
 • 1 våtdräkt
 • 1 hjälm
 • 5 shorts
 • 10 t-shirts
 • 2 flipflops

Ditt handbagage

Det här väger ungefär 5 kg

 • 1 kite runt 13 m2

Summering 

 • Utgå ifrån att allt löser sig!
 • Använd de automatiska incheckningsdiskarna i första hand
 • Var cool och självsäker vid incheckningen
 • Var så diskret som möjligt. Använd 140 cm väska och utan coola surfloggor
 • Var beredd på att svara på frågor samt snabbt kunna ta bort vikt och lägga i ditt handbagage
 • Vid frågor:
  • Det är så din resväska ser ut och att den lämpar sig för att hålla kläderna skrynkelfria
  • Du har lånat väskan av en vän som tydligen håller på med någon vattensport
  • Du har campingutrustning, fiskespön eller kamerastativ i väskan
 • Väck inte den björn som sover, vad du än gör, prata inte om sportutrustning
 • Om inget av ovanstående hjälper så betalar du specialbagaget på flygplatsen, det brukar inte vara så mycket dyrare.

 

Häng med på kiteresa!

 

Kiteresa Sardinien, 1 – 8 april, 2990 kr
https://www.facebook.com/events/1626684614307651/

Kiteresa Tarifa, 22 – 29 april, 3990 kr
https://www.facebook.com/events/786760168133607/

Kiteresa Sardinien, 6 – 13 maj, 2990 kr
https://www.facebook.com/events/207815269690039/

 

Alla flygbolags bagageregler:
http://www.ticket.se/info/bagageregler.html

Här hittar du våra kiteresor utomlands:
http://kiteboardcenter.se/kite_resor.html

Vår favoritväska för kiteresor:
http://kiteboardcenter.tictail.com/product/mystic-gearbox-boardbag

Denna text är helt ovetenskaplig och baserad på över 14 års resande med kitesurfutrustning och specialbagage. Vi friskriver oss från ansvar och eventuella felaktigheter i texten. Det är flygbolagens regler och bagagepolicy som gäller i första hand.

 

KITEBOARDCENTER – Vi ger dig mer!
Birkagatan 9
113 36 Stockholm
www.kiteboardcenter.se
info@kiteboardcenter.se
070 046 40 42