Att träna på att ta höjd är ett av de första stegen efter din kitekurs. Att kunna surfa längs med vindfönsterkanten och börja ta höjd upp mot vinden är nyckeln till din fortsätta din utveckling. 

Fokuserar du på detta kommer du få en väldigt bra grund att stå på när du sedan vill gå vidare till att svänga, hoppa och göra trick.

Här vill vi hjälpa dig använda din utrustning på rätt sätt och förstå sambanden mellan dig, kiten, brädan och din teknik

Grundläggande teori

Grunden i kitesurfing är att vi surfar halvvind, dvs vänster eller höger i 90 graders vinkel till vinden. Du vill surfa längs med vindfönsterkanten, eller ta höjd och börja kryssa.

vindwindowedge

Brädan är som ett roder och kiten är motorn. Kiten kommer vilja dra dig downwind. Du vill hindra detta genom att sätta kant och press i brädan så att kraften från kiten drar dig åt sidan istället för med vinden.

Utrustningen

All utrustning har ett rekommenderat vindregister. Det är lättast att ta höjd när du använder utrustningen inom det inom de rekommenderade vindstyrkorna. För lite vind = underriggad. För mycket vind = överriggad.

Kiten

En drake som flyger snabbt och inte har så mycket grunddrag downwind är lättare att ta höjd med. En större kite svänger långsammare och ger mer massivt drag. Detta gör att du kan få mer tid på vattnet, ha mer tid att tänka och kan koncentrera dig på att hitta rätt teknik med kroppen och brädan. Storleken på kiten är dock inte avgörande. Det handlar mer om kitens karaktär, design, aerodynamiska egenskaper, vart i vindfönstret kiten flyger och hur snabb den är.

Brädan

En rakare bräda (outline och rocker) planar snabbare i vattnet och med farten som genereras är det lättare att ta höjd. Är brädan för mjuk, tung eller för mycket rocker suger den ofta mycket energi från kiten och går trögare i vattnet.

En bred bräda planar lättare. En lång bräda är mer riktningsstabil och dyker inte lika lätt i vattnet om du råkar få lite för mycket framåtvikt.

En bred, rak och lång bräda är lättare för höjdtagning i svaga till mellanstarka vindar. I stark vind så blir det lättare att ta höjd med en smalare bräda för du kan få ner kanten och få bättre grepp i vattnet.

Var noga med ditt val av bräda, den betyder mycket för din utveckling. Xenon Rayo är en av de bästa brädorna för höjdtagning.

Vindens inverkan

Vindstyrka

Svag vind, ca 4 – 6 ms (och/eller underriggad)

Det är väldigt svårt att ta höjd i lättvind. Du måste jobba med kiten mer aggressivt än normalt. Det blir mer kraft när du dyker kiten, än svänger upp den, vilket gör att du kommer tappa höjd. I svag vind används stor kite, stor bräda och mycket fingertoppskänsla.

Mellanstark vind och uppåt, ca 6 – 10 ms och mer (normalriggad)

När vinden ökar i styrka blir det lättare att skapa tryck i kite och bräda och på så sätt . Sväng inte kiten mer än nödvändigt och dra inte bommen emot dig i onödan. Släpp efter på bommen för att minska draget downwind. Häng dig bakåt i selen, men lägg inte för mycket vikt på ditt bakben. Läs mer om teknik nedan.

Stark vind (och/eller överriggad)

I stark vind, eller att du är överriggad, blir det svårare att hålla ner kanten på brädan. Använd mindre kites och smalare brädor. Kanta mycket och pressa med benen. Flyg kiten lågt, eller trimma ner den för att underlätta höjdtagning.

Byig / turbulent vind

Ett av de svåraste förhållanden att ta höjd i är när du kitesurfar i byig vind. Det kräver enorm timing, erfarenhet och planering i åkningen, eftersom det blir en mix av olika vindstyrkor.

Vindriktning

strand

Vindriktningen i sig påverkar en del du tar höjd. Vid onshore vind kan det vara chopp eller vågor som trycker in dig mot stranden. Vid sideshore så kommer du köra rakt mot chopp / vågor och kan störa din linje. En safe vindriktning för att träna höjdtagning är sideshore, dvs när vinden blåser parallellt med stranden. Då surfar du ut från stranden och in mot stranden kan du ha tydliga referenspunkter på land. Om du inte lyckas ta höjd så hamnar du bara lite längre ner på stranden och kan gå tillbaka. (walk of shame)

Vattnets inverkan

I platt vatten är det enklare att ta höjd. Choppigt vatten och oregelbundna vågor ställer krav på din brädteknik vattnet. Större vågor kräver mer teknik, och du måste du parera och planera din åkning. Vågornas kraft inverkar mycket på din höjdtagning.

Tidvatten och strömmar

Tidvatten och strömmar påverkar väldigt mycket om du kan ta höjd. Blåser vinden och samma håll som strömmen så kommer det vara väldigt svårt att höjda, det blir liksom inget ”grepp” i vattnet.

Rätt teknik

Styrning av kiten

Grundläggande kunskap om vindfönstrets olika zoner är en förutsättning för framgångsrik höjdtagning (statisk, dynamisk och powerzone). Utöver det behöver du ha förståelse för hur dina utslag med bommen (styrning och skotning) påverkar kitens flygkaraktär och kraft.

Innan du gör brädstarten, ta sikte på en punkt i vindfönsterkantens förlängning. Det är lättare att åka och ta riktning åt det håll du tittar åt. Kantställ brädan genom att hänga dig mjukt tillbaka i selen på och fokusera en punkt som ligger 10-20 grader upwind om vindfönsterkanten.

Kantar du för lite, slackar linorna och du tappar motsatsförhållandet mellan kite och brädan. Kantar du för mycket kommer du istället bromsa. Om du slappnar av kommer du ha mycket lättare att känna när du hittar flowet med rätt fart och tryck.

När du dyker kiten kan du hänga dig mer i selen och ta höjd, men samtidigt kommer kiten vilja dra dig mer downwind. När kiten är på väg upp ur bottensvängen behöver du skjuta ifrån dig bommen lite samt kanta mindre. När du skjuter ifrån dig bommen får du mindre drag downwind och kiten flyger bättre vilket gör att du lättare kan ta höjd.

En annan viktig faktor för höjdtagning är hastighet. Ju snabbare du kommer upp i planing och bibehåller farten desto enklare blir höjdtagningen. I högre hastighet kan du gradvis börja arbeta dig uppåt i vinden.

Vanligaste misstagen med kiten:
 • Omedvetet drar bommen mot dig för mycket så kiten bromsar / backstallar
 • Passiv styrning av kiten. Bibehåll fart och kraft genom att svänga kiten
 • Fokuserar för mycket på brädan

Brädteknik

Brädan är ett roder. Om du lägger för mycket vikt på bakbenet eller lutar dig bakåt mot brädans stjärt, så bromsar du. Då kommer kiten flyga för långt fram mot statiska zonen och draget minskar.

kantar

Om du fördelar din vikt mitt över brädan, skjuter fram höfterna och hänger dig rakt bakåt sett från padsen så ställs brädan mer på kant och du kan få bättre riktning och fart. Sträck ut frambenet aningen mer än ditt bakben, men inte för mycket. Använd frambenet att peka brädan åt det håll du vill.

Vrid upp din främre axel mot åkriktningen så fördelas vikten bättre på brädan och du kan surfa fortare utan att riskera att nosen på brädan dyker i vattnet.

Vanligaste misstagen med brädan:
 • För mycket vikt på bakbenet. Brädan bromsar.
 • Du kantställer brädan för mycket
 • Du kantställer brädan för lite

Det är som sagt enklast att ta höjd när när du är normalt riggad, dvs är inom det rekommenderade vindregistret. Var noga med att göra din vindcheck innan du riggar och anpassar kite- och brädstorlek efter vinden.

Bli inte frustrerad över att det inte alltid fungerar bra när du är ute. Tålamod är en bra egenskap när du kitesurfar. Det finns mängder av orsaker till att du inte planar bra eller tar höjd.

Orsaker som inverkar

 • För lite vind
 • För mycket vind
 • För liten kite
 • För stor kite
 • För liten bräda
 • För stor bräda
 • Feltrimmad kite
 • Kite som backstallar
 • Kite som drar downwind
 • För dåligt pumpad kite
 • Inte anpassar tekniken i förhållande till din kite och bräda
 • Inte anpassar tekniken i förhållande till vindstyrkan
 • Alla ovanstående saker i olika kombination

Varva teori med praktik. Vi hjälper dig att komma till nästa nivå. Boka in din kitekurs direkt online

Kitekurser & coaching

Boka in privatlektion med någon av våra erfarna instruktörer. Vi har öppet alla dagar, måndag – söndag och håller kurser hela året, vinter, vår, sommar och höst.

Privatlektioner

Grupplektioner

Nybörjarkurser

 

Nästa avsnitt är: Vända & svänga

 

Så blir ditt 2017!

Vi fram emot att få surfa med dig under hela 2017. Tillsammans når vi nya höjder och säkrare surf! Massor av vind är beställt. Nu planerar vi in fler säkerhetsdagar, sköna kiteresor utomlands, snowkite i Stockholm, kiteweekends och flera större events under våren.

Prenumerera på våra event för att inte missa något viktigt 🙂

Våra event på Facebook:
https://www.facebook.com/pg/kiteboardcenter/events/

Följ oss också på Facebook och Instagram

 

Björn Lundin
Huvudinstruktör, IKO 5752 Level 3

KITEBOARDCENTER

Birkagatan 9
113 36 Stockholm
070 046 40 42

www.kiteboardcenter.se
info@kiteboardcenter.se