Transitions

Ändra åkriktning utan att sjunka ner i vattnet. Grundidén är att göra det med bibehållande kraft i kiten och balans i brädan.

Att ändra åkriktning utan att sjunka ner i vattnet

När du har lärt dig hålla din edge och åka upwind kontrollerat åt både höger och vänster är det dags att fundera på hur du kan svänga och vända utan att behöva stanna och sjunka ner i vattnet. Det finns flera sätt att vända i kitesurfing, olika sätt att göra en ’transition’. Grundidén är att göra det med bibehållande kraft i kiten och balans i brädan, utan att sjunka ner i vattnet så att ny vattenstart måste göras.

Du kan byta riktning på många olika sätt

1.  Stopp och start
Den enklaste typen av vändning. Ta en paus när kiten är klockan 12, så du hinner ändra om kroppspositionen.

2. Slidevändningen
En vändning där du kommer in med högre hastighet, släpper tailens grepp och ”skippar” på vattnet, till att glida runt med brädan i den nya riktningen.

3. Heelside to toeside
Kör heelside, luta dig framåt och carvea runt brädan. Skicka över kiten och du börjar köra toeside åt andra hållet.

4. Toeside to heelside
Ett alternativ till den ordinarie vändningen där man innan svängen vrider över brädan till toeside(läs mer om hur du åker toeside här), för att sedan skicka över kiten och följa med runt och luta dig bort från kiten.

5. Carving
Carving är mer kraftfull än en vanlig vändning. Görs ofta i starkare vindar. Man kantar mer, kör fortare, svänger runt kiten snabbare och hänger tyngre på hälkanten i hela svängen. Resultatet av en lyckad carvingvändning ger en skön g-kraftkänsla.

6. Downloop
En användbar teknik som kan användas tillsammans med alla ovanstående svängar/vändningar, men istället för att styra kiten över huvudet mellan de olika zonerna så gör du en bottensväng med kiten.

7. Jump transition
Hoppa så rakt upp som möjligt för att sedan styra ner kiten på andra sidan i vindfönstret. Svårt men kul!

Grundläggande teknik för en transition

Den vänstra dynamiska zonen ger lyft uppåt samt drag åt vänster och används när du surfar åt vänster. Högra dynamiska zonen ger lyft uppåt samt drag åt höger och används när du surfar åt höger.

Ju högre upp i dynamiska zonen kiten befinner sig, desto mer lyft känner du. Lägre ner i zonen skapar kiten istället horisontellt drag. Vid en transition utnyttjas lyftet som skapas när kiten byter från höger till vänster zon (eller vice versa) och därmed passerar lyftzonen; kl 11, 12 och 13.

Den begränsade stunden av lyft gäller det att flytta över tyngdpunkten för att sen kunna dyka kiten och ge sig iväg åt andra hållet. Det gäller att hitta timingen; styr du kiten för snabbt hinner du inte ändra tyngpunkt, vid för långsam sväng sjunker du istället.