Guide för kiteutrustning

Den här guiden hjälper dig att förstå sambanden mellan kite, bräda, vikt, vindförhållanden. Här hjälper vi dig att välja rätt utrustning, oavsett om du är nybörjare eller mer erfaren.

Att veta vilken kiteutrustning du ska köpa är inte helt lätt. Använd den här guiden så kommer det bli enklare. Vi ger dig tips på vägen, delar med oss av våra synpunkter och erfarenheter.

I stort sätt all modern kiteutrustning är bra. De tillverkas i ungefär samma fabriker. Materialet kan skilja i kvalitet på budgetmodeller. Men du har generellt sett hög kvalitet, oavsett tillverkare. Vissa kite modeller är dyrare än andra, men behöver för den skulle inte vara en bättre kite.

Vill du prata med ett proffs, välkommen till vårt showroom mitt i Stockholm så berättar vi mer om hur du kombinerar rätt, www.kiteboardcenter.se

Steg 1: Välj rätt storlek

För att kunna kitesurfa är du beroende av vindstyrka. Det blåser olika mycket på olika platser i Sverige och utomlands. Vindkvalitet (byig eller jämn vind) spelar också in. Din vikt och valet av brädan har också betydelse.

I början, innan du har rätt teknik, är det storleken på kiten som kommer göra skillnaden ifall du kommer upp och kan surfa eller inte

Du behöver välja rätt storlek i relation till din vikt, hur ser vindhistoriken ut där du ska surfa mest, hur kvaliteten är på vinden (byig/jämn vind), strömmar, platt, chopp, vågor och vilka vindstyrkor du vill vara ute och surfa i.

Exempel 1

Din vikt: 90 kg och kommer surfa mest i Stockholm under sommaren

I Stockholm blåser det generellt sätt lite mindre och är lite byigare än på andra ställen i Sverige. Sommarvinden juni – augusti snittar på 4 – 8 ms. Du behöver troligtvis en 17 m2 kite.

Exempel 2:

Din vikt: 90 kg, ska surfa litegrann på östkusten, men mest på västkusten/skåne

Generellt starkare och jämnare vindar i Östersjön, västkusten gör att du kan sikta på att köpa en 12-14 m2 kite.

Exempel 3:

Din vikt: 60 kg, kommer surfa mest i Stockholm, men även resa mycket utomlands

Köp en kite med bra bottendrag och bra depower Högre vindstyrka historiskt sett utomlands gör att du kan köpa en 9, 10, 11 (12) m2 kite.

Exempel 4:

Du väger 70 kg, och vill surfa så mycket som möjligt i Stockholm hela året

Vinden på vår, vinter, höst är starkare än sommarvindarna. Tycker du att det är OK att surfa hela året så kan du sikta på att köpa en 12-15 m2 kite och kombinera med lite större bräda. (se avsnitt för val av bräda)

Läs mer om rekommenderad storlek i förhållande till din vikt längre ner i den här guiden.

Steg 2: Välj rätt modell

Det finns ingen kite som är bra på precis allt, klarar alla vindstyrkor och passar alla. Återförsäljare kan vara duktiga på att rekommendera bra utrustning, men var lite påläst och ställ krav.

Prestanda har betydelse

Alla kites har olika flygkaraktär. Några är stabila, snälla och lite långsamma i styrningen. Bra för nybörjaren som är lite osäker, men kanske inte så rolig i längden.

En del kites kan vara aggressivare, snabbare och kraftfullare. Några kites blir helt kraftlösa när du släpper bommen, andra har ett litet restdrag. Några kites flyger längre bak i vindfönstret och drar mycket downwind. Andra flyger fortare och lite längre fram i fönstret, vilket gör att du tar höjd lättare.

Även om du kanske fortfarande känner dig som en nybörjare efter en kitekurs så kommer utvecklingskurvan vara brant uppåt om du tar dig ut på vattnet regelbundet. Egenskaper som stabil, lättåterstartad kan vara lätt att lockas av, men vi tycker att du bör titta på en kite utifrån hur den presterar i luften och köpa en kite som du kan växa med några år.

Testa olika modeller innan du bestämmer dig. Kiteboardcenter har demo de flesta dagar under sommaren. Kom dit där vi är, surfar och håller kurser

Kitemodellernas karaktärer är inte helt lätt att veta som nybörjare. Det bästa är att testa utrustning innan du handlar. Vi på KITEBOARDCENTER erbjuder gratis test och demo hela året. Kontakta oss om du är intresserad av någon av våra produkter

Steg 3: Kombinera med rätt bräda

Val av bräda har större betydelse än man kan tro. Lägg lite fokus på ditt brädval, så du kan matcha storleken och prestandan i kiten med rätt bräda. Då blir det bäst!

De saker du ska tänka på är,

1. Längd och bredd – avgör om du planar tidigt eller får bättre grepp

2. Flex – avgör om brädan går mjukt eller hårt i vattnet

3. Rocker – avgör hur bekväm brädan är i chopp, samt hur du tar höjd

4. Outline – avgör vilken generell karaktär brädan får och hur den tar höjd

En mjukare bräda är lite behagligare i choppigt vatten men kräver mer kraft från kiten. Andra är hårdare och snabbare i vattnet. Perfekt för att plana tidigt och kunna ta bättre höjd. Nackdelen är att brädan kan upplevas lite stötig i vattnet. Sen bör man titta på bredd, längd, outline och rocker.

Brädan har större betydelse än man tror, varje centimeter spelar roll. Det är relativt lätt att hitta en bra begagnad bräda.

Ju bredare bräda, desto bättre/tidigare planing, men är brädan för bred blir svårare att hålla ner kanten när det blåser mycket. En kort bräda kräver mer av åkaren då den lättare kan dyka ner i vattnet. En lång bräda ger bra riktning/stabilitet, men är klumpig att svänga runt.

Det finns många andra faktorer som påverkar brädans egenskaper, men vi tar inte upp dessa här.

Här nedan följer lite generella råd, men brädan ska väljas utifrån din vikt och längd. Väger du mycket så behöver du bredare och längre bräda. Är du lättviktare kan du gå ner i storlek på bräda. Svagare vindar kräver bredare bräda. I stark vind passar en smalare bräda bättre.

Generella råd

  • Välj inte en för tung bräda, den ska kännas hyfsat lätt i handen
  • Välj inte smalare bräda än 39 cm eller bredare än 47 cm. Bra bredd: 40-43 cm
  • Välj inte kortare bräda än 130 cm eller längre än 147 cm. Bra längd: 133-140 cm
  • Bredden är viktigare än längden
  • Kolla efter onormal förslitning på kanter, fenor
  • Kolla efter onormal förslitning i insertsen (där man skruvar fast pads/bindningar

Bra tillverkare och märken är bl.a Xenon, Slingshot, Shinn och Best

Kontakta oss om du har fler funderingar kring eller vill testa olika brädor: info@kiteboardcenter.se eller ring 070 046 40 42

Steg 4: Välj tillbehör

När du har kite och bräda, behöver du sele och våtdräkt. Mystic gör marknadens bästa selar och våtdräkter. Mystic Warrior, Artistic, Legend är alla toppmodeller som är mycket prisvärda. Du hittar både selar och våtdräkter i webshopen eller kom och prova ut i vårt showroom på Vanadisvägen 21. Öppet alla dagar, men ring först så vi är på plats 070 046 40 42

 

Storleksguide kite / bräda

Den här guiden ger dig en uppfattning om ungefär hur du ska välja storlek efter din vikt och vindstyrka. Detta är en helt personlig guide baserad på våra erfarenheter.

 

Din vikt: 70-75 kg

Vindstyrka m/sekund Rek. kitestorlek
Mycket hård vind 13 – 16 ms 6 – 8 m2
Hård vind 8 – 13 ms 9 – 10 m2
Medelstark vind 6 – 11 ms 11 – 14 m2
Lätt vind 4 – 8 ms < 17 m2
Mycket lätt vind 3 – 6 ms 21 m2

Din vikt: 80 – 90 kg

Vindstyrka m/sekund Rek. kitestorlek
Mycket hård vind 13 – 16 ms 7 – 9 m2
Hård vind 8 – 13 ms 10 – 11 m2
Medelstark vind 6 – 11 ms 12 – 16 m2
Lätt vind 4 – 8 ms < 17 m2
Mycket lätt vind 3 – 6 ms 21 m2

 

Din vikt:  95 kg –

Vindstyrka m/sekund Rek. kitestorlek
Mycket hård vind 13 – 16 ms 8 – 10 m2
Hård vind 8 – 13 ms 10 -11 m2
Medelstark vind 6 – 11 ms 13 – 15 m2
Lätt vind 4 – 8 ms 16 – 21 m2
Mycket lätt vind 3 – 6 ms < 21 m2

 

Kontakta oss om du har fler funderingar kring kite och storlekar:

070 046 40 42

KITEBOARDCENTER