International kiteboarding organization

 

kitesurf_iko_kurs

International Kiteboarding Organization (IKO) grundades i november 2001 som en oberoende och internationell organisation dedikerad att utveckla en säker standard för utbildning av instruktörer och därmed anslutna kiteskolors kursverksamhet.

 

Idag är IKO världens i särklass största organisation med ett nätverk bestående av sammanlagt över 5000 instruktörer, skolor, examinatorer och training masters kopplade till sig. När du går en kurs hos en IKO instruktör är det en garanti för att du genomgår en trygg och säker standardiserad kursplan i världsklass.

 

Utbildningsstandarden, stegringsplanen, innehållet, kurserna, säkerheten utvecklas ständigt av IKO och blir både bättre och säkrare för varje år.

 

Stegen mot att bli instruktör är att först ta din licens som Assistant Instructor. För att bli antagen till instruktörsutbildningen behöver du först ha den licensen. Du ska dessutom ha en hög nivå på din egen kitesurfing och genomgå praktiska tester. Andra kriterier är hjärt- och lungräddningsintyg, båtförarbevis och någon form av tidigare erfarenhet av pedagogik.

 

Om du klarar utbildningen så blir du först IKO nivå 1. Efter 30 timmars undervisning kan man ansöka om att bli IKO nivå 2. Efter mer än 1000 undervisningstimmar får man ansöka om att bli IKO nivå 2 senior. Omfattande teoriprov måste genomföras. Nästa steg är Examinator och Master Trainer.

 

Alla IKO anslutna instruktörer måste förnya sin licens vartannat år för att få fortsätta undervisa. Ju högre instruktörsnivå desto hårdare teoriprov och krav på extra kurser för att bli godkänd.

IKO ger dig fördelar

  • Standardiserad internationell kursplan
  • Kvalitetsgaranti på din kurs
  • Höga krav ställs på anslutna instruktörer
  • 6000 anslutna instruktörer och skolor
  • Ditt internationella körkort
  • Hyra utrustning i hela världen
  • Vidareutbilda dig till högre certifiering
  • Bli instruktör eller examinator
     

Det finns också krav på att instruktörerna ska vara försäkrade, vilket tyvärr inte kontrolleras hårdare. Många kiteskolor i Sverige och internationellt undervisar tråkigt nog oförsäkrade.

 

Följ vår twitterfeed här till höger, vi brukar berätta när det kan vara läge att sticka ut till stranden.

Iko certifierade kurser

Ditt IKO certifikat är ditt internationella intyg på genomgången, avklarad och kvalitetsrik kurs

  iko_kitesurfing_kort  

  Fungerar worldwide!